Reacţia lui Roger

Tenis - Alte turnee / Autor: Bogdan ┼×ohan / Data: 29 Noi. 2010

Într-un an în care rezultatele excelente ale rivalului Nadal l-au pus în plan secund, maestrul elve┼úian a ┼úinut s─â aib─â ultimul cuvânt. La 29 de ani, Federer se impune pentru a cincea oar─â la Turneul Campionilor, ┼či îi egaleaz─â în topul clasamentului pe Ivan Lendl ┼či Pete Sampras.

Ultimele lor ┼čapte meciuri au reprezentat tot atâtea finale, cu Nadal câ┼čtigând ┼čase din ele, printre care trei de Mare ┼×lem. Dac─â Federer a uitat sau înc─â are în minte  lacrimile de la Wimbledon 2008 sau Melbourne 2009, nu are importan┼ú─â. Asear─â, Roger a pus piciorul în prag ┼či l-a dominat pe Rafa (6-3,3-6,6-1) într-o manier─â t─âioas─â ┼či f─âr─â echivoc.

Elve┼úianul a continuat s─â joace în linia ultimelor luni, de când lucreaz─â cu Paul Annacone: luare de riscuri, agresivitate, mingi lovite din urcare pentru a-┼či pune adversarul în criz─â de timp. De cealalt─â parte, Nadal a început meciul cu aceea┼či tactic─â simpl─â anti-Federer, aceea de a juca cu obstina┼úie pe reverul elve┼úianului; doar c─â, de la începutul colabor─ârii cu Annacone, Federer ┼či-a reg─âsit backhand-ul de odinioar─â, iar Rafa avea s─â simt─â acest fapt pe propria piele. Aflat într-o încurc─âtur─â tactic─â ┼či privat de ritmul care-i convine, Nadal nu s-a putut opune, în primul set, asediului de lovituri câ┼čtig─âtoare ale lui Federer (100% puncte câ┼čtigate pe prima minge, 14 „winners” în setul inaugural). În plus, nu numai c─â Roger ┼či-a revenit solid pe backhand, dar ca un simbol, setul a fost închis cu o bijuterie de rever în cros scurt.

La fel ca în meciul din semifinal─â, cu Djokovic, Federer a cunoscut o scurt─â c─âdere pe propriul serviciu, în debutul setului secund, suficient pentru ca Nadal s─â profite ┼či s─â se distan┼úeze la 4-1. Reac┼úia lui Rafa era a┼čteptat─â, a venit, ceea ce a împins ultima final─â a sezonului, disputat─â de primii doi juc─âtori ai lumii, într-un set decisiv.

Cei care a┼čteptau un ultim set plin de suspans au fost dez─âmagi┼úi, spre deosebire de cei care-┼či doreau s─â vad─â un joc ofensiv, plin de elan ┼či asum─âri de riscuri, ┼či lovituri ascu┼úite marca Federer. De la 1-1, Roger a aliniat 5 jocuri la rând ┼či, dup─â un ultim forehand în lung de linie, care s-a a┼čezat chiar în col┼úul terenului, a l─âsat s─â erup─â un strig─ât de bucurie ┼či desc─âtu┼čare. Pentru încredere, pentru a încununa toate eforturile depuse în ultimele luni, pentru a avea un reper solid în viitoarele meciuri cu Nadal, aceast─â victorie era necesar─â.

Dup─â victorii-fulger cu Murray ┼či Djokovic, Federer îl învinge ┼či pe cel mai acerb rival al s─âu dup─â un meci consistent (93% puncte ob┼úinute pe prima minge, 32 de lovituri direct câ┼čtig─âtoare, 100% mingi de break fructificate) ┼či nu las─â loc de îndoieli: se poate conta pe el ┼či în 2011.

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Tenis / Alte turnee / Autor: Bogdan ┼×ohan / 29 Noi. 2010

Reacţia lui Roger

Într-un an în care rezultatele excelente ale rivalului Nadal l-au pus în plan secund, maestrul elve┼úian a ┼úinut s─â aib─â ultimul cuvânt. La 29 de ani, Federer se impune pentru a cincea oar─â la Turneul Campionilor, ┼či îi egaleaz─â în topul clasamentului pe Ivan Lendl ┼či Pete Sampras.

Tenis / Alte turnee / Autor: Bogdan ┼×ohan / 28 Noi. 2010

Nadal, inevitabil

Mai mul┼úi a┼či, mai multe mingi direct câ┼čtig─âtoare, mai multe breakuri, mai multe gameuri, mai multe puncte totale...dar în final, un munte de regrete. Dup─â dou─â semifinale consecutive pierdute la Wimbledon, Andy Murray î┼či oferea o nou─â ocazie de a face o prim─â final─â major─â pe p─âmânt britanic.

Pag. 1 din 25 | 2 art./pag. | Total 50 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole