Balul sfârşitului de sezon

sport101.ro - Tableta de TENIS / Autor: Bogdan Şohan / Data: 21 Noi. 2010

Pentru a doua ediţie consecutivă, Turneul Campionilor va fi găzduit de arena O2 din Londra. Înaintea debutului competiţiei, o scurtă trecere în revistă a componenţei grupelor, precum şi a parcursului din acest an al jucătorilor calificaţi.
 
Grupa A
 
Pentru a patra participare la Masters Cup, Rafael Nadal se prezintă la Londra din postura de lider mondial, după un sezon marcat de trei titluri de Mare Şlem, după victoria de la US Open devenind al şaptelea jucător din istorie ce s-a impus în toate turneele majore.
 
În mod evident, spaniolul nu a avut rival în sezonul de zgură, câştigând cele trei turnee de Masters Series de la Monte Carlo, Roma şi Madrid. Ultimul succes l-a obţinut la Tokyo, la începutul lunii octombrie.
 
Rafa încheie cel mai bun sezon al carierei cu ambiţia de a reuşi la Turneul Campionilor, competiţie la care n-a atins finala; mai mult, la ediţia trecută, spaniolul a pierdut toate cele trei meciuri din grupă, cu Soderling, Davydenko şi Djokovic.
 
Sârbul se găseşte şi în acest an în aceeaşi grupă cu Nadal, după un sezon 2010 punctat doar de două titluri, la Dubai şi Beijing, dar în care a ajuns cel puţin în sferturi la toate turneele de Mare Şlem. Deşi nu a jucat nici o finală de Masters Series (în comparaţie, cinci finale în 2009), Nole a ajuns în a treia finală de Mare Şlem, în septembrie, la New York, după aproape trei ani (mai exact, din ianuarie 2008 şi triumful de la Melbourne).
 
Nelipsit de la Turneul Campionilor din 2007 încoace, campion al ediţiei din 2008, Djokovic va avea, probabil, în minte şi marea finală de Cupa Davis de la Belgrad, împotriva Franţei, de peste două săptămâni. Cât de mult îi va afecta acest eveniment (conform propriilor declaraţii, cel mai important al sfârşitului de an) pregătirea şi motivaţia pentru competiţia de la Londra, rămâne de văzut.
 
Tomas Berdych este singurul debutant al acestei ediţii, şi singurul dintre cei opt calificaţi care n-a câştigat nici un turneu în acest an; cehul de 25 ani s-a calificat datorită performanţelor din vară, semifinală la Roland Garros, apoi o primă finală de Mare Şlem, la Wimbledon. La aceste rezultate se adaugă o finală de Masters Series, la Miami. În rest, un sezon slab pentru Berdych, mai ales în a doua sa jumătate. Fără îndoială, va porni cu ultima şansă în această grupă, din care mai face parte Andy Roddick.
 
Americanul, la cea de-a şasea participare, şi-a câştigat biletul pentru Londra cu o primă treime  a anului excelentă, încheiată cu un bilanţ de 25-4. Titlu la Brisbane în ianuarie, apoi o finală la San Jose în februarie, şi o lună martie cu două finale de Masters Series, una pierdută (Indian Wells), cealaltă câştigată (Miami).
 
La ultimele două turnee, de la Basel şi Paris, disputate în condiţii similare celor de la Londra, Roddick a arătat un nivel de joc interesant, care îi dă dreptul să spere că-şi poate egala cea mai bună performanţă de la Masters Cup (semifinală în 2003,2004 şi 2007).
 
Grupa B
 
Pentru Roger Federer, 2010 a fost anul sfârşitului de serii. După un al 16-lea titlu de Mare Şlem, la Melbourne, elveţianul şi-a văzut întrerupt excepţionalul record de 23 de semifinale- şi 8 finale- consecutive la turneele majore, odată cu înfrângerea din sferturile Roland Garros-ului, contra lui Soderling, în timp ce seria celor şapte finale la rând la Wimbledon a fost curmată de Berdych, în sferturi.
 
Cu aceste poveri ale recordurilor ridicate de pe umeri, Roger şi-a regăsit un nou suflu, a început să joace mai degajat, iar rezultatele au fost cel puţin interesante: două finale consecutive la Mastersurile estivale nord-americane, una pierdută (Toronto), cealaltă câştigată (Cincinatti), o semifinală la US Open(după şase finale consecutive la New York), pierdută la Djokovic în decisiv după ce a avut două mingi de meci, şi un sezon de toamnă indoor în care a câştigat două titluri (Stockholm şi Basel) şi n-a pierdut decât un meci, săptămâna trecută la Paris, semifinala cu Monfils, după ce a avut cinci mingi de meci.
 
Prezent la toate ediţiile din 2002 încoace, Roger Federer va căuta la Londra un al cincilea trofeu Masters Cup, ocazie cu care l-ar egala pe Pete Sampras. Motivat şi cu poftă de joc, Roger are toate şansele să îndeplinească această misiune.
 
Robin Soderling este omul în vogă al acestui sfârşit de sezon, după titlul cucerit la Bercy, primul de Masters Series din carieră. Suedezul de 26 de ani a mai cucerit un titlu, tot în sală, la Rotterdam, a jucat iar finala la Roland Garros, pierdută la Nadal, şi a mai ajuns în ultimul act la alte două turnee pe zgură (Barcelona şi Bastad). Un sezon solid pentru Soderling, care se găseşte în acest moment pe locul 4, cea mai bună clasare din carieră.
 
Anul trecut, la prima participare la Turneul Campionilor, Soderling i-a învins în grupă pe Djokovic şi Nadal, pentru a pierde în semifinale contra lui Del Potro, după un tie-break în decisiv. Dacă menţine nivelul de joc de la Paris, devine un candidat serios pentru calificarea din grupă.
 
Favoritul publicului, scoţianul Andy Murray a avut un an oscilant, cu două titluri (Toronto şi Shanghai) şi două finale (Australian Open şi Los Angeles), dar şi câteva eliminări timpurii la Miami, Monte Carlo, Roma şi mai ales US Open.
 
Până la deblocarea palmaresului în turneele de Mare Şlem, Murray are acum şansa, la cea de-a treia participare, să se impună pentru prima dată la Turneul Campionilor. Chiar dacă intră în competiţie de pe locul 5 şi pare puţin obosit, Andy Murray nu trebuie sub nici o formă subestimat.
 
Invitatul surpriză, David Ferrer participă pentru a două oară la Turneul Campionilor după un sezon excelent pe zgură (titlu la Acapulco, finală la Buenos Aires şi Roma, semifinală la Monte Carlo, Barcelona şi Madrid) şi un finiş puternic, cu finală la Beijing şi un al doilea titlu al anului, în sală, la Valencia.
 
Cu abnegaţia şi voinţa de fier deja marcă personală, Ferrer şi-a câştigat pe merit locul în Top 8 după un an în care a disputat nu mai puţin de 81 de meciuri (60 de victorii, locul trei în acest sezon, după Nadal şi Federer). Finalist la precedenta sa participare, în 2007, David va lupta, cu siguranţă, cu mare îndârjire pentru fiecare fărâmă de şansă în această grupă dificilă.

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de TENIS / Autor: Bogdan Şohan / 21 Noi. 2010

Balul sfârşitului de sezon

Pentru a doua ediţie consecutivă, Turneul Campionilor va fi găzduit de arena O2 din Londra. Înaintea debutului competiţiei, o scurtă trecere în revistă a componenţei grupelor, precum şi a parcursului din acest an al jucătorilor calificaţi.

sport101.ro / Tableta de TENIS / Autor: Bogdan Şohan / 08 Noi. 2010

Cum pierdem?

Luna trecută, după ce a părăsit turneul de la Shanghai încă din optimi, învins de Jurgen Melzer, liderul mondial Rafael Nadal declara la conferinţa de presă că îl felicită pe adversarul său, care a jucat foarte agresiv

Pag. 1 din 3 | 2 art./pag. | Total 5 art.
123

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole