Cum pierdem?

sport101.ro - Tableta de TENIS / Autor: Bogdan ┼×ohan / Data: 08 Noi. 2010

Luna trecut─â, dup─â ce a p─âr─âsit turneul de la Shanghai înc─â din optimi, învins de Jurgen Melzer, liderul mondial Rafael Nadal declara la conferin┼úa de pres─â c─â îl felicit─â pe adversarul s─âu, care a jucat foarte agresiv, dar c─â n-a fost prea greu s─â joace a┼ča de agresiv împotriva sa, pentru c─â s-a sim┼úit obosit psihic ┼či fizic; pe scurt, c─â nu ┼či-a putut utiliza mijloacele la randament maxim. Nici nu m─â îndoiesc de asta, pentru c─â un Rafael Nadal în plin─â posesie a mijloacelor sale (mai ales fizice) l-ar fi uzat pân─â la înfrângere pe austriac.

De fapt, este un lucru atât de evident încât nici nu trebuia men┼úionat. Pe lâng─â faptul c─â, oricât de voalat ar spune-o, o asemenea afirma┼úie ┼čtirbe┼čte într-o m─âsur─â din meritele unui juc─âtor pentru care aceast─â victorie reprezint─â cea mai mare fapt─â de arme a carierei de simplu, simpla invocare a incapacit─â┼úii de a te prezenta pe teren la 100% din mijloace este redundant─â în cazul unei înfrângeri. Ce juc─âtor poate s─â fie la 100% în fiecare meci, la fiecare turneu, tot timpul anului? Ce s-ar întâmpla dac─â a┼ča ceva ar fi posibil? De unde ar mai r─âs─âri surprizele?

Ca simplu exemplu, când Roger Federer pierde în sferturi de final─â la Wimbledon contra lui Tomas Berdych, func┼úioneaz─â la randament maxim? Se poate îndoi cineva c─â Roger nu era la 100% din poten┼úial?

Una din marile calit─â┼úi ale lui Nadal este c─â ur─â┼čte înfrângerea atât de mult, încât e capabil de eforturi neb─ânuite pentru a o evita. Nu i se pot pune la îndoial─â setea de a învinge, for┼úa mental─â de o┼úel ┼či încrâncerea aproape animalic─â pe care o afi┼čeaz─â pe teren. Doar c─â uneori reac┼úioneaz─â foarte stângaci la înfrângeri, în func┼úie de adversar sau turneu.

La Openul Australian din 2008, în semifinale, senza┼úia turneului, Jo-Wilfried Tsonga îi administra o lec┼úie de tenis ofensiv (6-2,6-3,6-2). Dup─â meci, Rafa n-a g─âsit altceva mai bun de spus, pe lâng─â felicit─ârile protocolare, decât c─â Tsonga func┼úioneaz─â în supraregim, c─â joac─â un tenis peste posibilit─â┼úile sale obi┼čnuite ┼či c─â nu va repeta o asemenea performan┼ú─â prea curând (evident, nu aceasta au fost cuvintele exacte). De┼či Nadal nu se în┼čela în întregime, totu┼či putem constata c─â, la aproape trei ani de la acel episod, Tsonga, chiar dac─â n-a mai jucat o alt─â final─â de Mare ┼×lem, a mai atins o semifinal─â (tot la Melbourne), a câ┼čtigat un Masters 1000 ┼či înc─â alte patru turnee ┼či se men┼úine în apropierea Top 10.

Când Robin Soderling, la acea vreme nici m─âcar în primii 20 ai lumii, i-a curmat seria invincibilit─â┼úii la Roland Garros, spaniolul a avut cam acela┼či discurs ca la Shanghai. Chiar dac─â problemele sale de s─ân─âtate s-au dovedit serioase, lipsind din circuit trei luni, în raport cu regulile nescrise ale competi┼úiei, Rafa a p─ârut s─â fie iar un “mauvais perdant”.Soderling a dovedit c─â acel succes nu a fost pe  deplin întâmpl─âtor, reu┼čind s─â ajung─â pân─â in final─â, performan┼ú─â reeditat─â ┼či anul acesta.

În cele din urm─â, US Openul din 2009 i l-a adus în calea spre final─â pe colosul din Tandil, Juan Martin Del Potro. Nadal nu a avut r─âspuns în fa┼úa torpilelor argentinianului, care l-a surclasat cu un triplu 6-2. Nadal a pus iar pe tapet problemele fizice. Del Potro îl mai învinsese de dou─â ori în acel an, pe suprafe┼úe similare, iar la New York a reu┼čit s─â câ┼čtige trofeul dup─â ce l-a r─âpus ┼či pe Federer în final─â.

C─â e vorba de turnee pe care nu le câ┼čtigase înc─â (la Melbourne sau New York), sau de un turneu unde nu pierduse niciodat─â (Roland Garros), Nadal pare s─â accepte foarte greu înfrângerea în fa┼úa unor adversari care, la acel moment, nu fac parte din elita tenisului (e drept c─â Del Potro se afla deja în Top 10 în momentul triumfului de la Flushing Meadows, dar acest titlu de Mare ┼×lem l-a dus cu adev─ârat într-o nou─â dimensiune a carierei), dar care dovedesc în timp c─â sunt ni┼čte juc─âtori redutabili, cu alur─â de nivel mondial.

Oare niciodat─â aceast─â problem─â a oboselii/accident─ârilor nu s-ar putea pune ┼či invers? Sau Rafael Nadal î┼či închipuie c─â to┼úi adversarii s─âi sunt la 100% din capacitate la ora meciului? Ca exemplu, ultimul turneu de Mare ┼×lem. Cum ar fi reac┼úionat dac─â Djokovic, cu o zi în minus de recuperare ┼či dup─â o semifinal─â epuizant─â cu Federer, ar fi f─âcut vreo aluzie la o stare de oboseal─â sau o mic─â problem─â fizic─â? Un campion complet ┼čtie s─â ┼či piard─â, nu doar s─â culeag─â trofee.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de TENIS / Autor: Bogdan ┼×ohan / 21 Noi. 2010

Balul sf├ór┼čitului de sezon

Pentru a doua edi┼úie consecutiv─â, Turneul Campionilor va fi g─âzduit de arena O2 din Londra. Înaintea debutului competi┼úiei, o scurt─â trecere în revist─â a componen┼úei grupelor, precum ┼či a parcursului din acest an al juc─âtorilor califica┼úi.

sport101.ro / Tableta de TENIS / Autor: Bogdan ┼×ohan / 08 Noi. 2010

Cum pierdem?

Luna trecut─â, dup─â ce a p─âr─âsit turneul de la Shanghai înc─â din optimi, învins de Jurgen Melzer, liderul mondial Rafael Nadal declara la conferin┼úa de pres─â c─â îl felicit─â pe adversarul s─âu, care a jucat foarte agresiv

Pag. 1 din 3 | 2 art./pag. | Total 5 art.
123

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole