Djokovic merit─â

Tenis - Australian Open / Autor: Bogdan ┼×ohan / Data: 30 Ian. 2011
Foto lequipe.fr

La trei ani distan┼ú─â de primul titlu de Mare ┼×lem, Novak Djokovic repet─â performan┼úa, tot la Melbourne, dup─â o final─â condus─â de la un cap─ât la altul (6-4, 6-2, 6-3 în 2 ore ┼či 39 de minute) împotriva lui Andy Murray.
 
Tot în urm─â cu trei ani avea loc ultima final─â major─â în care Roger Federer sau Rafael Nadal nu erau prezen┼úi. Unde? La Melbourne. Campion? Novak Djokovic… Similarit─â┼úile nu se opresc aici. Ca ┼či atunci, Nole ┼či-a câ┼čtigat biletul pentru ultimul act eliminându-l în semifinale pe de┼úin─âtorul trofeului, Roger Federer, în minim de seturi. Tot ca în 2008, sârbul a venit la Melbourne dup─â o final─â pierdut─â la US Open.
 
Paradoxal poate, între Djokovic ┼či Murray acest meci a fost primul în circuit dup─â aproape doi ani., ┼či prima întâlnire într-un turneu de Mare ┼×lem. O premier─â inevitabil─â, s-ar putea spune, pentru cei mai aprigi adversari ai tandemului dominator Federer-Nadal. Novak i-a învins de 14 ori pe Roger ┼či Rafa, Andy în 12 ocazii, rezultate cu care nici un juc─âtor din circuit nu se poate l─âuda (cu o singur─â excep┼úie, Lleyton Hewitt, tot cu 12 victorii, dar 10 din ele datând dinainte de 2006). În ultimii trei ani ┼či jum─âtate, sârbul ┼či sco┼úianul au disputat, în total, cinci finale de Mare ┼×lem. Tot atâtea argumente pentru ca meciul de ast─âzi s─â nu fie considerat o surpriz─â.
 
Se anun┼úa o final─â indecis─â, între doi juc─âtori cu stiluri mai degrab─â asem─ân─âtoare, f─âr─â adev─ârate puncte slabe, solizi pe ambele p─âr┼úi, capabili s─â varieze ritmul, remarcabili în raliurile de uzur─â din spatele terenului. Din p─âcate, suspansul n-a durat decât aproape o or─â. Mai decontractat,  cu experien┼úa unui titlu de Mare ┼×lem câ┼čtigat, Djokovic a afi┼čat un nivel de joc excep┼úional, în continuitatea meciurilor cu Berdych ┼či Federer. Pe marginea rupturii nervoase înc─â din startul meciului, pus sub presiune din primul game de serviciu, care a durat 15 minute, Murray a clacat la 4-5. O dubl─â gre┼čeal─â, un forehand tremurat dup─â un raliu de 38 de lovituri , alt─â eroare nefor┼úat─â pe lovitura de dreapta ┼či primul set intra în contul sârbului.
 
F─âr─â a-┼či putea limpezi mintea, într-o permanent─â forfot─â interioar─â, Murray nu a fost decât propria sa umbr─â. Miza unui prim titlu de Mare ┼×lem l-a toropit. Iar─â┼či. Novak a aliniat o serie de cinci jocuri consecutive în setul secund, apoi Andy a dat un prim semn de via┼ú─â, dar setul s-a încheiat cu un nou game pierdut pe propriul serviciu, dureros de modest pentru un asemenea eveniment (64% puncte câ┼čtigate pe prima minge, ┼či un total de…49% puncte totale câ┼čtigate în gameurile de serviciu).
 
Dup─â breakul din debutul setului trei, se putea crede c─â Murray va începe s─â conteze în meci, impresie care a durat pre┼ú de un game. Num─ârul 5 mondial a c─âzut iar în capcana propriilor îndoieli ┼či nu a mai putut face nimic pentru a împiedica o nou─â înfrângere cu 3-0, într-o final─â de Mare ┼×lem.
 
Cu alura ┼či st─âpânirea de sine ale unui poten┼úial lider mondial, Novak Djokovic a ┼čtiut ce trebuie s─â fac─â ┼či a fost suficient de relaxat pentru a-┼či desf─â┼čura jocul, poate mai complet decât niciodat─â. Într-un izbitor contrast cu adversarul ┼či bunul s─âu prieten, Andy Murray, la cea de-a treia final─â major─â pierdut─â, nu ┼či-a putut st─âpâni emo┼úiile date de amploarea evenimentului ┼či nu ┼či-a oferit în nici un moment mijloacele de a intra cu adev─ârat în meci.
 
Dup─â finala pierdut─â anul trecut, cu Roger Federer, Murray era încurajat de elve┼úian, care-i spunea  s─â nu-┼či fac─â griji deoarece este prea bun pentru a nu câ┼čtiga un Mare ┼×lem. Vorbele lui Roger sunt juste, dar trebuie completate: în ziua în care Murray va aborda o final─â major─â ca un poten┼úial campion de Mare ┼×lem.
 
 
 

 

Galerie imagini

Foto lequipe.fr

Articole din aceeasi categorie

Tenis / Australian Open / Autor: Bogdan ┼×ohan / 30 Ian. 2011

Djokovic merit─â

Foto lequipe.fr

La trei ani distan┼ú─â de primul titlu de Mare ┼×lem, Novak Djokovic repet─â performan┼úa, tot la Melbourne, dup─â o final─â condus─â de la un cap─ât la altul (6-4, 6-2, 6-3 în 2 ore ┼či 39 de minute) împotriva lui Andy Murray.

Tenis / Australian Open / Autor: Bogdan ┼×ohan / 27 Ian. 2011

F─âr─â ie┼čire

Pentru a doua oar─â consecutiv, Rafael Nadal este eliminat (4-6, 2-6, 3-6) în sferturi la Melbourne. Înving─âtorul s─âu, David Ferrer, î┼či va disputa locul în final─â cu Andy Murray, care a trecut în patru seturi (7-5, 6-3, 6-7(3), 6-3) de Alexandr Dolgopolov.

Pag. 1 din 5 | 2 art./pag. | Total 10 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole