Epic

Tenis - Australian Open / Autor: Bogdan ┼×ohan / Data: 19 Ian. 2011
David Nalbandian

Nadal, Djokovic, Murray… noua gard─â din topul tenisului mondial monopolizeaz─â aten┼úia mediatic─â, ┼či pe bun─â dreptate, performan┼úele lor pledând în aceast─â cauz─â, dar ieri, reflectoarele scenei nu le-au fost destinate lor, ci unor veterani ai circuitului: David Nalbandian ┼či Lleyton Hewitt.

O veche rivalitate a reie┼čit la suprafa┼ú─â pe Centralul de la Melbourne, între cei doi finali┼čti de la Wimbledon 2002. La ┼čase ani distan┼ú─â de o alt─â lupt─â crâncen─â, pres─ârat─â cu momente de animozitate f─â┼úi┼č─â, în sferturile de final─â ale Openului Australian, partid─â pe care Hewitt avea s-o câ┼čtige în decisiv cu 10-8, cei doi juc─âtori au produs, din nou, un meci legendar (3-6, 6-4, 3-6, 7-6(1), 9-7, dup─â 4 ore ┼či 48 de minute), care, riscând un pronostic, cu greu va fi putea fi dep─â┼čit la acest turneu, în termeni de dramatism, intensitate ┼či calitate a jocului.

De┼či David ┼či Lleyton au p─ârut s─â lase în urm─â dezacordurile personale din trecut, poate tocmai aceast─â antipatie mocnit─â i-a determinat s─â mearg─â pân─â la cap─âtul resurselor fizice, tehnice ┼či mentale.

Într-o disput─â plin─â de r─âstun─âri, o opozi┼úie de stiluri- limpezimea tehnic─â sublim─â a lui Nalbandian, abnega┼úia ┼či combativitatea f─âr─â bre┼č─â ale lui Hewitt-, australianul a condus cu 1-0, apoi 2-1 la seturi, 3-1 ┼či 0-40 în setul patru, pe serviciul sud-americanului. F─âr─â îndoial─â, punctul de r─âscruce al meciului. Nalbandian se adun─â, reface handicapul ┼či î┼či salveaz─â game-ul, apoi, ajutându-se de încrederea acumulat─â, trece la conducerea meciului. La 5-3, serve┼čte pentru set dar clacheaz─â, r─âmâne îns─â sigur pe mijloacele sale ┼či controleaz─â apoi autoritar tie-breakul.

În setul decisiv, lupta cap─ât─â propor┼úii eroice. David face breakul, la 1-1, apoi gestioneaz─â avantajul pân─â la 5-4, ┼či serviciul pentru a închide meciul. Argentinianul cedeaz─â sub presiunea momentului, ┼či ajunge s─â serveasc─â pentru a sta în meci, la 5-6, nu înainte de a fi avut alte 2 mingi de re-break. Magia celui mai mare „underachiever” al ultimului deceniu iese înc─â o dat─â la iveal─â în al doisprezecelea game, când salveaz─â dou─â mingi de meci la fileu.

Ca într-o lupt─â de box, KO-ul devine din ce în ce mai palpabil. La 7-7, Nalbandian beneficiaz─â de trei mingi consecutive de break ┼či nu mai scap─â ocazia, apoi î┼či controleaz─â nervii ┼či închide meciul cu o bijuterie de lob. Înainte de a ateriza, mingea parc─â întârzie mai mult decât ar trebui în aer. Este aproape 1.10 a.m. Acest meci nu ar fi trebuit s─â aib─â un învins. F─âr─â toate problemele fizice suferite în ultimii ani, David Nalbandian ┼či Lleyton Hewitt ar fi f─âcut parte ┼či acum din Top 10, cu siguran┼ú─â. În orice caz, se poate afirma despre unii juc─âtori din primii 10 ai lumii c─â nu vor putea niciodat─â s─â ofere un meci de asemenea calibru.

Pe lâng─â înfruntarea titanic─â dintre cei doi campioni, restul celei de-a doua zile de la Melbourne pare anecdotic. Rafael Nadal ┼či Andy Murray au trecut în turul doi dup─â abandonurile adversarilor, Robin Soderling ┼či Juan Martin del Potro avanseaz─â dup─â victorii în minim de seturi, în timp ce doi fo┼čti finali┼čti ai turneului, Jo Wilfried Tsonga ┼či Marcos Baghdatis au nevoie de cinci seturi pentru a-┼či valida biletul c─âtre runda urm─âtoare.

Pe tabloul feminin, Sorana Cârstea (6-4, 6-2 contra croatei Mirjana Lucic) ┼či Simona Halep (6-3, 3-6, 6-2 cu Anne Kremer, din Luxemburg) se calific─â în turul secund, în timp ce Alexandra Dulgheru p─âr─âse┼čte turneul dup─â 4-6, 4-6 cu Ayumi Morita din Japonia.

Surs─â foto lequipe.fr

 

Galerie imagini

David Nalbandian

Articole din aceeasi categorie

Tenis / Australian Open / Autor: Bogdan ┼×ohan / 30 Ian. 2011

Djokovic merit─â

Foto lequipe.fr

La trei ani distan┼ú─â de primul titlu de Mare ┼×lem, Novak Djokovic repet─â performan┼úa, tot la Melbourne, dup─â o final─â condus─â de la un cap─ât la altul (6-4, 6-2, 6-3 în 2 ore ┼či 39 de minute) împotriva lui Andy Murray.

Tenis / Australian Open / Autor: Bogdan ┼×ohan / 27 Ian. 2011

F─âr─â ie┼čire

Pentru a doua oar─â consecutiv, Rafael Nadal este eliminat (4-6, 2-6, 3-6) în sferturi la Melbourne. Înving─âtorul s─âu, David Ferrer, î┼či va disputa locul în final─â cu Andy Murray, care a trecut în patru seturi (7-5, 6-3, 6-7(3), 6-3) de Alexandr Dolgopolov.

Pag. 1 din 5 | 2 art./pag. | Total 10 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole