Despre dreptate şi nedreptate în fotbal

sport101.ro - Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / Data: 10 Dec. 2010

Fiecare sfârşit de an vine cu anchetele lui. Se premiază cel mai bun jucător, cel mai bun antrenor, revelaţia şi decepţia anului. Mi-a atras atenţia secţiunea cel mai bun jucător, de fapt chiar cea mai importantă dintre toate.

Acolo am regăsit în final nu doar 3 jucători ai aceluiaşi club, FC Barcelona, dar şi 3 dintre ”artiştii” pe care suporterii fotbalului îi apreciază şi îi iubesc foarte mult. Totuşi, după aceste nominalizari mă întreb dacă acest top este realizat pe baza performanţelor obţinute de-a lungul anului respectiv sau este doar efectul unor simpatii.

Pentru că oricât ne-ar plăcea Lionel Messi trebuie să recunoaştem că argentinaul nu a avut un an tocmai reuşit, cel puţin nu ca 2009, atunci când a avut lumea la picioare. Din păcate pentru micuţul argentinian performanţele nu vorbesc în acest an.

A reuşit să câştige doar titlul în Primera Division, iar la CM 2010 a avut o evoluţie mai mult decât ştearsă. În acest context cred că alţi fotbalişti ar fi meritat să ajungă în acest top.
Mă refer în primul rând la Wesley Sneijder, olandezul minune care a câştigat Liga Campionilor cu Inter şi ale cărui 5 goluri au ajutat naţionala Olandei să prindă finala mondială în Africa de Sud.

Mă refer şi la”explozia germană” Thomas Muller, care a umit lumea în acest an şi ne-a făcut să ne amintim de un alt Muller celebru. Neamţul de doar 21 de ani a reuşit să spargă toate topurile. A fost promovat de Van Gaal în prima echipă şi a reuşit la chiar primul sezon în fotbalul  mare să câştige atât cupa cât şi campionatul Germaniei. A fost titular în echipa bavareză chiar şi în finala Ligii Campionilor, iar la Mondial a fost de neoprit. A câştigat titlul de golgeter după ce a marcat de 5 ori şi a distribuit 3 pase decisive colegilor săi.

Ar fi meritat să fie în top şi Diego Forlan. Uruguayanul a fost omul numărul 1 atât pentru Atletico Madrid, echipa care a triumfat în Europa League, cât şi pentru naţionala ”celestă”, care a reuşit pe continentul negru o calificare nesperată în careul de aşi. În acest top s-au regăsit în final doi dintre artizanii succesului iberic de la Mondial. Iniesta şi Xavi au fost oamenii decisivi în axul central al echipei lui del Bosque.

Primul a reuşit şi golul care a trimis trofeul Cupei Mondiale  la Madrid. Deşi a marcat 5 dintre cele 8 goluri  ale Spaniei, David Villa nu a prins top 3, chiar dacă spaniolul a confirmat şi la CM evoluţia de la Euro 2008.

Vom afla  pe 10 ianuarie marele câştigător al noului Balon de Aur FIFA, dar înclin să cred că votul va fi din nou unul sentimental şi nu unul bazat pe valoarea arătată în atâtea şi atâtea lupte. Unde unii au fost învingători şi alţii nu. Şi asta contează, zic eu, nu-i aşa?


 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 14 Feb. 2011

Miracolul Dortmund

Borussia Dortmund este marea revelaţie a sezonului din Bundesliga. Galben-negrii au reînviat in acest sezon tradiţia performanţelor din ultimii 15 ani şi au suprins pe toată lumea cu o serie de rezultate care i-au propulsat în postura de mari favoriţi la cununa cu lauri a Germaniei.

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 02 Feb. 2011

“Victimele” FRF

Mircea Sandu a promis curăţenie în fotbalul românesc la nivelul eşaloanelor inferioare şi se pare că preşedintele FRF începe să se ţină de cuvânt. Până la a pune în aplicare o altă organigramă la liga a doua sau a treia, forul de la Casa Fotbalului a decis...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 21 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole