Logică respectată

Tenis - Cupa Davis / Autor: Bogdan Şohan / Data: 04 Dec. 2010
Novak Djokovic
Foto L'Equipe/AFP

În mod previzibil, Serbia şi Franţa şi-au împărţit punctele în prima zi a finalei Cupei Davis de la Belgrad. Gael Monfils şi Novak Djokovic şi-au asumat rolul de favoriţi şi s-au impus cu autoritate, în minim de seturi.

Neînvins în 2010  în Cupa Davis, dar totuşi la primul meci în deplasare din acest an, Monfils a pus Franţa în avantaj (6-1, 7-6, 6-0) după un meci controlat cu multă seriozitate şi stăpânire de sine. Eroul Serbiei din semifinala cu Cehia, Janko Tipsarevic, a părut marcat în debutul meciului de presiunea inerentă unui eveniment de asemenea amploare. Încă din primul game, sârbul comite două duble greşeli şi o eroare neforţată pe rever pentru a-i oferi breakul adversarului său. În faţa febrilităţii lui Tipsarevic şi a ostilităţii gălăgioase a publicului, „Sliderman” rămâne concentrat, îşi ţine nervii şi închide primul set cu încă un break (6-1).

Setul secund reprezintă punctul de răscruce al meciului; scuturat de trac, Janko intră cu adevărat în meci şi echilibrează disputa, are câteva mingi de break, dar Gael nu slăbeşte ritmul. Se ajunge în tiebreak, unde nervii îl trădează din nou pe Tipsarevic, după un “challenge” în defavoarea sa, şi apoi la 5-4 pentru Monfils, când sârbul cedează ambele puncte pe propriul serviciu şi, odată cu acestea, a doua manşă.

Al treilea set, închis la zero, râmâne o formalitate pentru Gael, în mod vizibil responsabilizat de tricoul naţional, în contrast cu atitudinea neglijentă pe care o afişează uneori în cadrul turneelor ATP.

În faţa obligaţiei de a aduce punctul egalării, Novak Djokovic răspunde prezent (6-3, 6-1, 7-5). Numărul 2 al Franţei, Gilles Simon, rezistă până la 3-3 în primul set, apoi se clatină şi se prăbuşeşte în faţa loviturilor sârbului, determinat să încheie cât mai repede socotelile. Cu spatele la zid, Simon are o răbufnire de orgoliu în setul trei, când numărul 3 mondial serveşte pentru meci, face breakul, apoi serviciul său şovăielnic (doar 46% procentaj al primului serviciu, 56% puncte câştigate pe prima minge) îl trădează din nou, iar Nole nu ratează a doua oportunitate de a închide partida în 2 ore şi 18 minute. Ceea ce lasă deschisă posibilitatea ca Djokovic să intre şi în meciul de dublu, alături de Nenad Zimonjic, la fel ca în meciul din toamnă, cu Cehia. De partea cealaltă, în afara unei urgenţe de ultimă oră, Arnaud Clement şi Michael Llodra vor încerca să aducă Franţei punctul atât de important al celui de-al treilea meci.


 

 

Galerie imagini

Novak Djokovic
Foto L'Equipe/AFP

Articole din aceeasi categorie

Tenis / Cupa Davis / Autor: Bogdan Şohan / 23 Feb. 2011

Nominalizările pentru primul tur al Cupei Davis

Victor Hănescu, Adrian Ungur, Victor Crivoi şi Horia Tecău alcătuiesc echipa României pentru meciul contra Argentinei, din primul tur al Grupei Mondiale, ce va avea loc între 4-6 martie, la Buenos Aires.

Tenis / Cupa Davis / Autor: Bogdan Şohan / 06 Dec. 2010

Ziua de glorie a Serbiei

Novak Djokovic a început misiunea de revenire, Viktor Troicki a dus-o la împlinire. Pentru prima dată în istoria Cupei Davis, Serbia cucereşte Salatiera de Argint, după victoriile din ultimele două meciuri de simplu ale finalei cu Franţa. Echipa lui Guy Forget ratează încă o ocazie, la 8 ani de la înfrângerea cu Rusia...

Pag. 1 din 3 | 2 art./pag. | Total 6 art.
123

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole