Noua ordine mondială

sport101.ro - Editoriale / Autor: Mihai Ionescu / Data: 02 Dec. 2010
Foto www.fifa.com

FederaÅ£ia Rusă  va găzdui turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2018, în urma votului final care a avut loc astăzi, 2 decembrie, la Zurich. Contracandidatele învinse au fost Anglia, Spania ÅŸi Portugalia (candidatură comună), Belgia ÅŸi Olanda (candidatură comună).

În premieră, în aceeaÅŸi zi s-a decis ÅŸi Å£ara în care va avea loc turneul final din 2022, aceasta fiind Qatar. Învinsele statului arab au fost Australia, SUA, Japonia ÅŸi Coreea de Sud.

FederaÅ£ia Rusă reprezintă cel mai întins stat al planetei (circa 17 milioane kmp), având o suprafaţă de aproape 2 ori mai mare decât Canada, China sau Statele Unite ale Americii. De asemenea, dispune de cele mai bogate resurse naturale ÅŸi de resurse financiare practic nelimitate atunci când îÅŸi stabileÅŸte obiective de asemenea anvergură.

În ceea ce priveÅŸte continentul căreia îi aparÅ£ine, FederaÅ£ia Rusă este foarte greu de definit  atât ca Å£ară europeană, cât ÅŸi ca Å£ară asiatică, pendularea între cele două mari spaÅ£ii culturale (ÅŸi politice), precum ÅŸi căutarea unui drum propriu fiind trăsături caracteristice acestui mare stat. Cea mai mare parte a teritoriului este în Asia, însă cele mai importante concentrări urbane sunt în Europa, în frunte cu zona Moscovei ÅŸi a Sankt Petersburgului. Asupra culturii ÅŸi tipului de model politic ÅŸi economic ales de FederaÅ£ia Rusă nu este aici locul pentru a insista, deÅŸi ar fi extrem de multe aspecte interesante de dezbătut.

Dacă pentru o Å£ară precum Germania Cupa Mondială reprezintă o afacere extraordinară, pentru FederaÅ£ia Rusă principalul beneficiu îl reprezintă lovitura de imagine, economia sa nefiind pregătită să fructifice la adevăratul potenÅ£ial un eveniment de acest gen, la fel ca în cazul Poloniei ÅŸi Ucrainei, care vor găzdui Campionatul European de fotbal din 2012.  Pe lângă afirmarea tot mai pregnantă a puterii sale regăsite în ultimii ani, Rusia duce o adevărată bătălie diplomatică ÅŸi pe plan sportiv, organizarea Olimpiadei de Iarnă din 2014 ÅŸi realizarea unui circuit de Formula 1 neputând fi scoase din fundalul acordării organizării unuia din cele mai importante evenimente sportive ale planetei – Cupa Mondială de fotbal.

Referitor la contracandidatele FederaÅ£iei Ruse, se remarcă faptul că, întâmplător, toate sunt state europene ÅŸi că, întâmplător, toate au mai găzduit turnee finale de campionat mondial sau european, ceea ce a facilitat alegerea FederaÅ£iei Ruse.

În ceea ce priveÅŸte Qatarul, acesta este la antipod faţă de Rusia ca dimensiuni, fiind mai mic decât Dobrogea românească (judeÅ£ele ConstanÅ£a ÅŸi Tulcea). PopulaÅ£ia este de asemenea foarte mică (mai mică decât a capitalei României, BucureÅŸti), ceea ce va împieta suplimentar asupra valorificării evenimentului din punct de vedere economic, pe lângă restricÅ£iile de ordin religios.

Din punct de vedere al resurselor financiare ÅŸi al infrastructurii necesare unei Cupe Mondiale, Qatar are o situaÅ£ie excelentă, fiind unul dintre cele mai bogate state ale lumii, graÅ£ie petrolului ÅŸi gazelor naturale deÅ£inute. Nu în ultimul rând, Qatar este primul stat arab ÅŸi în acelaÅŸi timp primul stat musulman care va găzdui un eveniment sportiv atât de important precum Cupa Mondială.

În mod curios, contracandidatele sale au fost toate din zona Pacificului – SUA, Australia, Japonia ÅŸi Coreea de Sud. Cu excepÅ£ia Australiei toate au mai găzduit Cupa Mondială de fotbal, însă statul-continent a găzduit relativ recent Jocurile Olimpice de Vară (Sidney), ceea ce iarăşi a constituit un avantaj important pentru emiratul Qatar.

Concluziile care se desprind în urma votului de astăzi sunt doar parÅ£ial surprinzătoare.

Astfel, atipic pentru astfel de evenimente, nu a primat reÅ£eta financiară a organizării turneelor finale ale Cupei Mondiale, Rusia ÅŸi Qatar neavând capacitatea de a le fructifica economic.

Se constată o puternică ofensivă a statelor arabe (ÅŸi musulmane) pe plan internaÅ£ional, concomitent cu dorinÅ£a de modernizare a elitelor din această zonă. InvestiÅ£iilor imense în infrastructură li se adaugă investiÅ£iile în sporturi precum tenisul (a se vedea turneele din acest spaÅ£iu, dând ca exemplu doar Doha), Formula 1, motociclism, fotbalul, handbal sau volei. Dacă traseul antrenorilor ÅŸi jucătorilor de fotbal europeni ÅŸi români către această zonă este deja bătătorit, cel al handbaliÅŸtilor, inclusiv români, este probabil mai puÅ£in cunoscut de publicul larg.

De asemenea, se remarcă mutarea centrului de greutate al lumii sportului spre Asia, cel mai mare ÅŸi mai populat continent al lumii având un rol tot mai important în arena mondială, în detrimentul Occidentului (definit ca spaÅ£iu cultural, nu din punct de vedere geografic). Campionatul Mondial din Rusia (Å£ară măcar pe jumătate asiatică) ÅŸi cel din Qatar urmează celui din Coreea de Sud ÅŸi Japonia (2002), Jocurilor Olimpice de Vară de la Beijing (2008), celor de Iarnă de la Soci (tot Rusia, 2014) ÅŸi unor mutaÅ£ii importante în beneficiul Asiei în lumea Formulei 1 ÅŸi a motoclicismului din ultimii 20 de ani.

O nouă ordine mondială se instaurează, iar sportul, fenomen social de o importanţă extraordinară, nu poate face excepţie.

 

 

Galerie imagini

Foto www.fifa.com

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Editoriale / Autor: Mihai Ionescu / 02 Dec. 2010

Noua ordine mondială

Foto www.fifa.com

O scurtă analiză ÅŸi câteva propuneri de concluzii ale votului dat astăzi pentru găzduirea Cupei Mondiale

sport101.ro / Editoriale / Autor: Mihai Ionescu / 23 Noi. 2010

Apelul unei generaţii către presa sportivă

Suntem sute de mii, poate chiar milioane. Suntem tineri, dinamici ÅŸi provenim în special din mediul urban. Principalele noastre surse de informare sunt televiziunea ÅŸi Internetul. Suntem pasionaÅ£i de sport, ceea ce se reflectă în cifrele voastre de audienţă, care vă transformă în liderii presei româneÅŸti.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole