Noua ordine mondial─â

sport101.ro - Editoriale / Autor: Mihai Ionescu / Data: 02 Dec. 2010
Foto www.fifa.com

Federa┼úia Rus─â  va g─âzdui turneul final al Campionatului Mondial de fotbal din 2018, în urma votului final care a avut loc ast─âzi, 2 decembrie, la Zurich. Contracandidatele învinse au fost Anglia, Spania ┼či Portugalia (candidatur─â comun─â), Belgia ┼či Olanda (candidatur─â comun─â).

În premier─â, în aceea┼či zi s-a decis ┼či ┼úara în care va avea loc turneul final din 2022, aceasta fiind Qatar. Învinsele statului arab au fost Australia, SUA, Japonia ┼či Coreea de Sud.

Federa┼úia Rus─â reprezint─â cel mai întins stat al planetei (circa 17 milioane kmp), având o suprafa┼ú─â de aproape 2 ori mai mare decât Canada, China sau Statele Unite ale Americii. De asemenea, dispune de cele mai bogate resurse naturale ┼či de resurse financiare practic nelimitate atunci când î┼či stabile┼čte obiective de asemenea anvergur─â.

În ceea ce prive┼čte continentul c─âreia îi apar┼úine, Federa┼úia Rus─â este foarte greu de definit  atât ca ┼úar─â european─â, cât ┼či ca ┼úar─â asiatic─â, pendularea între cele dou─â mari spa┼úii culturale (┼či politice), precum ┼či c─âutarea unui drum propriu fiind tr─âs─âturi caracteristice acestui mare stat. Cea mai mare parte a teritoriului este în Asia, îns─â cele mai importante concentr─âri urbane sunt în Europa, în frunte cu zona Moscovei ┼či a Sankt Petersburgului. Asupra culturii ┼či tipului de model politic ┼či economic ales de Federa┼úia Rus─â nu este aici locul pentru a insista, de┼či ar fi extrem de multe aspecte interesante de dezb─âtut.

Dac─â pentru o ┼úar─â precum Germania Cupa Mondial─â reprezint─â o afacere extraordinar─â, pentru Federa┼úia Rus─â principalul beneficiu îl reprezint─â lovitura de imagine, economia sa nefiind preg─âtit─â s─â fructifice la adev─âratul poten┼úial un eveniment de acest gen, la fel ca în cazul Poloniei ┼či Ucrainei, care vor g─âzdui Campionatul European de fotbal din 2012.  Pe lâng─â afirmarea tot mai pregnant─â a puterii sale reg─âsite în ultimii ani, Rusia duce o adev─ârat─â b─ât─âlie diplomatic─â ┼či pe plan sportiv, organizarea Olimpiadei de Iarn─â din 2014 ┼či realizarea unui circuit de Formula 1 neputând fi scoase din fundalul acord─ârii organiz─ârii unuia din cele mai importante evenimente sportive ale planetei – Cupa Mondial─â de fotbal.

Referitor la contracandidatele Federa┼úiei Ruse, se remarc─â faptul c─â, întâmpl─âtor, toate sunt state europene ┼či c─â, întâmpl─âtor, toate au mai g─âzduit turnee finale de campionat mondial sau european, ceea ce a facilitat alegerea Federa┼úiei Ruse.

În ceea ce prive┼čte Qatarul, acesta este la antipod fa┼ú─â de Rusia ca dimensiuni, fiind mai mic decât Dobrogea româneasc─â (jude┼úele Constan┼úa ┼či Tulcea). Popula┼úia este de asemenea foarte mic─â (mai mic─â decât a capitalei României, Bucure┼čti), ceea ce va împieta suplimentar asupra valorific─ârii evenimentului din punct de vedere economic, pe lâng─â restric┼úiile de ordin religios.

Din punct de vedere al resurselor financiare ┼či al infrastructurii necesare unei Cupe Mondiale, Qatar are o situa┼úie excelent─â, fiind unul dintre cele mai bogate state ale lumii, gra┼úie petrolului ┼či gazelor naturale de┼úinute. Nu în ultimul rând, Qatar este primul stat arab ┼či în acela┼či timp primul stat musulman care va g─âzdui un eveniment sportiv atât de important precum Cupa Mondial─â.

În mod curios, contracandidatele sale au fost toate din zona Pacificului – SUA, Australia, Japonia ┼či Coreea de Sud. Cu excep┼úia Australiei toate au mai g─âzduit Cupa Mondial─â de fotbal, îns─â statul-continent a g─âzduit relativ recent Jocurile Olimpice de Var─â (Sidney), ceea ce iar─â┼či a constituit un avantaj important pentru emiratul Qatar.

Concluziile care se desprind în urma votului de ast─âzi sunt doar par┼úial surprinz─âtoare.

Astfel, atipic pentru astfel de evenimente, nu a primat re┼úeta financiar─â a organiz─ârii turneelor finale ale Cupei Mondiale, Rusia ┼či Qatar neavând capacitatea de a le fructifica economic.

Se constat─â o puternic─â ofensiv─â a statelor arabe (┼či musulmane) pe plan interna┼úional, concomitent cu dorin┼úa de modernizare a elitelor din aceast─â zon─â. Investi┼úiilor imense în infrastructur─â li se adaug─â investi┼úiile în sporturi precum tenisul (a se vedea turneele din acest spa┼úiu, dând ca exemplu doar Doha), Formula 1, motociclism, fotbalul, handbal sau volei. Dac─â traseul antrenorilor ┼či juc─âtorilor de fotbal europeni ┼či români c─âtre aceast─â zon─â este deja b─ât─âtorit, cel al handbali┼čtilor, inclusiv români, este probabil mai pu┼úin cunoscut de publicul larg.

De asemenea, se remarc─â mutarea centrului de greutate al lumii sportului spre Asia, cel mai mare ┼či mai populat continent al lumii având un rol tot mai important în arena mondial─â, în detrimentul Occidentului (definit ca spa┼úiu cultural, nu din punct de vedere geografic). Campionatul Mondial din Rusia (┼úar─â m─âcar pe jum─âtate asiatic─â) ┼či cel din Qatar urmeaz─â celui din Coreea de Sud ┼či Japonia (2002), Jocurilor Olimpice de Var─â de la Beijing (2008), celor de Iarn─â de la Soci (tot Rusia, 2014) ┼či unor muta┼úii importante în beneficiul Asiei în lumea Formulei 1 ┼či a motoclicismului din ultimii 20 de ani.

O nouă ordine mondială se instaurează, iar sportul, fenomen social de o importanţă extraordinară, nu poate face excepţie.

 

 

Galerie imagini

Foto www.fifa.com

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Editoriale / Autor: Mihai Ionescu / 02 Dec. 2010

Noua ordine mondial─â

Foto www.fifa.com

O scurt─â analiz─â ┼či câteva propuneri de concluzii ale votului dat ast─âzi pentru g─âzduirea Cupei Mondiale

sport101.ro / Editoriale / Autor: Mihai Ionescu / 23 Noi. 2010

Apelul unei generaţii către presa sportivă

Suntem sute de mii, poate chiar milioane. Suntem tineri, dinamici ┼či provenim în special din mediul urban. Principalele noastre surse de informare sunt televiziunea ┼či Internetul. Suntem pasiona┼úi de sport, ceea ce se reflect─â în cifrele voastre de audien┼ú─â, care v─â transform─â în liderii presei române┼čti.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole