Circularitatea traiectoriei umane, expusă în templul Camp Nou

sport101.ro - Tableta de FOTBAL / Autor: Horea Gentea / Data: 30 Noi. 2010
Foto AFP/Getty Images (Lluis Gene)

După meciul epocal de aseară dintre Barcelona şi Real Madrid, putem rămâne cu reprezentaţia geniului instinctiv al lui Messi, cu viziunea magică a lui Xavi sau cu arhitectura flexibilă desenată de elevii lui Guardiola în faţa celor 100.000 de spectatori. Dacă ne revenim din starea de transă pe care ne-a produs-o umilirea Realului de către eterna rivală, vom observa principalii artizani ai acestui spectacol sportiv.

Josep Guardiola şi Jose Mourinho au jucat, aseară, într-o piesă de teatru care îşi distribuie actele în viaţa de zi cu zi fără discriminare. Catalanul a avut rolul de profesor, iar portughezul, cel de discipol. Lecţia pe care i-a predat-o Pep lui The Special One nu este una strict fotbalistică, ci mai ales una existenţială. L-a provocat pe Jose să progreseze. Prin surclasarea tactică a lui Mourinho, Guardiola şi-a asigurat un răspuns pe măsură, la anul, când cei doi antrenori se vor întâlni, din nou. Pentru că, deşi portughezul a înţepenit pe bancă în ultimele 20 de minute, este un maniac al perfecţionării. A demonstrat-o de prea multe ori.

Întruchiparea celor doi tehnicieni a fost reflectată perfect în teren de către cei 22 de jucători. Pe de-o parte, copiii lui Guardiola s-au transformat în lupi când Ronaldo l-a împins pe Josep, la marginea terenului. În schimb, aroganţa lui Cristiano şi nervii cauzaţi de umilinţă ai lui Sergio Ramos şi Carvalho au trădat orgoliul imens al lui Jose. În timp ce managerul portughez a ales o tactică greşită, prin avansarea liniei de fundaşi pentru jocul la offside, Guardiola îşi manevra parcă telepatic jucătorii prin spaţiile ivite.

Anul trecut, când tehnicianul portughez s-a prezentat deplorabil în faza grupelor Ligii Campionilor cu Inter pe Camp Nou, Barcelona a câştigat cu 2-0. Cele două echipe aveau să se întâlnească în semifinalele competiţiei. Mourinho a prezentat lumii întregi maniera de anihilare a Barcelonei, mai ales cu un om în minus. Lecţia din faza grupelor a fost învăţată. Urma ricoşeul catalanului. The Special One i-a oferit rapid şansa revanşei lui Pep, semnând în vară cu Real. Filosofia pe care vrea s-o implementeze madrilenilor diferă faţă de rigoarea exasperantă de la Inter sau Chelsea. Dar aseară, această idee l-a costat cel mai mult, din întreaga sa carieră.

Duelul dintre cei doi maeştri îşi va consuma încă un episod anul viitor. Mingea e în terenul lui Mourinho. Şi surprizele de care este capabil portughezul pot provoca încă un cutremur fotbalistic.
 

 

Galerie imagini

Foto AFP/Getty Images (Lluis Gene)

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 14 Feb. 2011

Miracolul Dortmund

Borussia Dortmund este marea revelaţie a sezonului din Bundesliga. Galben-negrii au reînviat in acest sezon tradiţia performanţelor din ultimii 15 ani şi au suprins pe toată lumea cu o serie de rezultate care i-au propulsat în postura de mari favoriţi la cununa cu lauri a Germaniei.

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 02 Feb. 2011

“Victimele” FRF

Mircea Sandu a promis curăţenie în fotbalul românesc la nivelul eşaloanelor inferioare şi se pare că preşedintele FRF începe să se ţină de cuvânt. Până la a pune în aplicare o altă organigramă la liga a doua sau a treia, forul de la Casa Fotbalului a decis...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 21 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole