Despre patronate şi patroni

sport101.ro - Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / Data: 22 Noi. 2010

Fotbalul este o afacere  în ziua de azi  şi succesul de care se bucură în rândul tuturor celor care îl urmăresc cu sufletul la gură îi face pe şefii companiilor importante să îşi îndrepte  atenţia şi mai mult spre fenomen. Publicitatea şi marketingul sunt strâns legate de interesul acestor concerne, care ar băga mâna adânc în buzunar pentru ca imaginea lor să fie îmbunătăţită ,iar vânzările să crească.

În fotbalul românesc însă nimeni nu este interesat de preluarea  vreunui club de fotbal. Datoriile acumulate de-a lungul anilor şi managementul defectuos îi sperie pe investitori, care fac un pas înapoi în demersul lor. Orice audit făcut la societatea care administrează clubul dă mari bătăi de cap actualilor proprietari, care nu îşi mai pot scoate afacerea pe tarabă din cauza găurilor descoperite în conturile clubului şi a plăţilor neefectuate către stat.

Săptămâna trecută un control financiar a “identificat” o pagubă de 16 milioane de euro la Dinamo, o piatră de moară pentru orice investitor dornic să îşi înceapă afacerea în Ştefan cel Mare. Probabil la fel stau lucrurile şi în cazul altor cluburi  din Liga I, care au luat licenţa pe ochi frumoşi înaintea începutului de campionat.

Criteriile  care se aplică pentru acordarea dreptului de participare în prima divizie sunt doar pe hârtie, ele nu intră în calcul niciodata de fapt. Au fost câteva cazuri în care patronii nu au mai putut finanţa grupările şi atunci fie şi-au dorit chiar ei retrogradarea de bună voie, fie le-au dat o mână de ajutor membrii Comisiei de Licenţiere.

Situaţia actuală din fotbal nu permite continuarea activităţii fără  implicarea unor investitori cu dare de mână. Multe echipe din ligile inferioare au sucombat sub povara crizei şi a greutăţilor financiare, o parte dintre ele şi datorită dezinteresului consiliilor judeţene şi locale. Pentru acţionarii unor cluburi de la noi însă, echipa de fotbal este o jucărie şi majoritatea nu vor să o lase din mână.

Atât timp cât sunt păsuiţi de stat, ei vor sta liniştiţi şi vor putea în continuare să  işi vadă de afacerea lor, în pofida nemulţumirii suporterilor care au ajuns să îi conteste din ce în ce mai des. Deja UEFA a amendat FRF în urmă cu ceva timp pentru nereguli constatate  în acordarea licenţei unor participante în  cupele europene. Probabil va trebui să vină o măsură mai dură ca unii să se trezească. S-ar putea să fie însă prea târziu.

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 14 Feb. 2011

Miracolul Dortmund

Borussia Dortmund este marea revelaţie a sezonului din Bundesliga. Galben-negrii au reînviat in acest sezon tradiţia performanţelor din ultimii 15 ani şi au suprins pe toată lumea cu o serie de rezultate care i-au propulsat în postura de mari favoriţi la cununa cu lauri a Germaniei.

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 02 Feb. 2011

“Victimele” FRF

Mircea Sandu a promis curăţenie în fotbalul românesc la nivelul eşaloanelor inferioare şi se pare că preşedintele FRF începe să se ţină de cuvânt. Până la a pune în aplicare o altă organigramă la liga a doua sau a treia, forul de la Casa Fotbalului a decis...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 21 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole