Ioan Chiril─â - "Maratonul meu"

sport101.ro - Recenzii carte sportiv─â / Autor: Mihai Ionescu / Data: 05 Noi. 2010

Ioan Chiril─â, Maratonul meu. Editura Sortrom, Bucure┼čti, 1993, 141 pagini

 

Contextul operei lui Ioan Chiril─â

Ioan Chiril─â a fost unul dintre cei pu┼úini ale┼či s─â marcheze decisiv destinul mai multor genera┼úii. De jurnali┼čti sportivi, dar ┼či de cititori. Înzestrat cu un talent ┼či o cultur─â excep┼úionale, dublate de o experien┼ú─â de via┼ú─â care l-a maturizat mult prea devreme, Ioan Chiril─â întruchipeaz─â tragedia unui mare spirit, dar ┼či a unui întreg popor.

N─âscut la 25 octombrie 1925, la Ismail, în sudul Basarabiei (zon─â care apar┼úinea pe atunci Regatului României, în prezent în Ucraina), Ioan (Vanea) cunoa┼čte realit─â┼úile ora┼čelor ┼či porturilor cosmopolite din zona Dun─ârii de Jos, în care români, greci, evrei, lipoveni, turci, armeni, germani ┼či italieni coexistau pa┼čnic de sute de ani, îns─â în care r─âm─âseser─â necicatrizate r─ânile propagandei bol┼čevice, profund antiromâne┼čti, care au culminat cu tulbur─ârile (rebeliunea) de la Tatar-Bunar, din 1924.

Ins─â┼či familia viitorului scriitor ilustra foarte bine cosmopolitismul ┼či melanjul etnic din aceast─â zon─â a ┼ú─ârii, tat─âl s─âu, ┼×tefan Chirilov, fiind de origine lipovean─â, iar mama, Caliopi Alaman, fiind de origine greac─â, cu r─âd─âcini în insula Andros.

Ioan a beneficiat de o educa┼úie aleas─â, studiind inclusiv pianul, familia sa fiind una cu posibilit─â┼úi peste medie. Tat─âl s─âu era primar al comunei Cairaclia, jude┼úul Ismail, pre┼čedinte al B─âncii Populare din Cairaclia, agricultor ┼či industria┼č. De asemenea, fusese decorat cu mai multe distinc┼úii regale (Meritul Comercial Clasa I, Ordinele Coroana României ┼či Steaua României în grad de Cavaler).

În vara tragic─â a anului 1940, cu doar câteva luni înainte de a împlini 15 ani, este nevoit s─â ia calea exilului, dup─â ce Basarabia, Bucovina de Nord ┼či ┼úinutul Her┼úei au fost smulse României ┼či alipite U.R.S.S., consecin┼ú─â direct─â a Pactului Ribbentrop – Molotov. Familia sa se refugiaz─â la Gala┼úi, apoi la Br─âila, în acest din urm─â ora┼č Ioan Chiril─â absolvind liceul ┼či f─âcând cuno┼čtin┼ú─â cu celebra garnitur─â a Rapidului, din care nu lipseau nume de aur ale epocii ┼či ale fotbalului românesc în ansamblul s─âu, ca Giussy Baratky sau Ionic─â Bogdan. De la Br─âila, periplul greu încercatei familii a continuat cu Bucure┼čtiul, Ioan Chiril─â înscriindu-se la Facultatea de Drept a Universit─â┼úii Bucure┼čti, pe care o va absolvi în 1949.

Cu microbul fotbalului în sânge (a ┼či practicat acest sport, precum ┼či altele în tinere┼úe), asist─â neputincios la dispari┼úia unor nume de legend─â ale fotbalului românesc, precum Ripensia Timi┼čoara (favorita sa), Venus Bucure┼čti, Chinezul Timi┼čoara ┼či Carmen Bucure┼čti, ┼či la transformarea for┼úat─â a marilor echipe care au supravie┼úuit (I.T. Arad, Rapid ┼či Juventus - ambele din Bucure┼čti) în ,,echipe sindicale’’, simple juc─ârii în mâna propagandei comuniste ┼či a unui regim antiuman ┼či antiromânesc. Asist─â de asemenea la lupta inegal─â dintre vechile structuri sportive ┼či cele comuniste, lupt─â care nu putea avea decât un singur deznod─âmânt dat─â fiind prezen┼úa Armatei Ro┼čii în România, precum ┼či la implantul sovietic, foarte dureros ┼či cu efecte vizibile pân─â ast─âzi pentru sportul românesc, al echipelor Armatei ┼či Ministerului de Interne, structuri eminamente de for┼ú─â, dup─â un model elaborat în U.R.S.S. care va fi impus în toate ┼ú─ârile din lag─ârul comunist ┼či care va urm─âri, ca un fir ro┼ču, istoria sportiv─â a tuturor acestor ┼ú─âri.

Tân─ârul student la Facultatea de Drept vede cum noile autorit─â┼úi comuniste declan┼čeaz─â ,,vân─âtoarea de oameni’’ împotriva românilor refugia┼úi în ┼úar─â din Basarabia ┼či Bucovina, asist─â la deportarea masiv─â a etnicilor germani din România în U.R.S.S. ┼či la schimbarea denumirii Bra┼čovului în Ora┼čul Stalin. În plus, tr─âie┼čte vremuri cumplite ┼či aproape imposibil de în┼úeles pentru tinerii de ast─âzi, în care teama de arestare sau de descinderile ma┼činilor negre, în miez de noapte, în urma c─ârora unele persoane sau chiar întregi familii disp─âreau în neant, sunt omniprezente în societatea româneasc─â. Nemaivorbind de distrugerea sistematic─â a elitelor din toate domeniile societ─â┼úii, fenomen cu implica┼úii profunde pân─â în zilele noastre.

Ioan Chiril─â vede cu ochii s─âi apari┼úia ,,omului nou’’ ┼či a ‘’dictaturii proletariatului, aliat cu ┼ú─âr─ânimea’’, iar aceste imagini vor r─âmâne impregnate pentru totdeauna pe retina celui care va avea ocazia s─â î┼či ia o revan┼č─â simbolic─â ┼či par┼úial─â abia dup─â 1989.

Cariera sa în presa sportiv─â, de o longevitate excep┼úional─â (peste 40 de ani), debuteaz─â în anii ’50 ai secolului trecut, fiind redactor, ┼čef de rubric─â, publicist – comentator, ┼čef de sec┼úie ┼či director general la „Sportul Popular” ┼či la „Gazeta Sporturilor”. A mai colaborat cu Radiodifuziunea Român─â, iar în ultimii ani ai vie┼úii a fost senior editor la Pro Sport. De asemenea, s-a remarcat ┼či ca traduc─âtor de limb─â rus─â, de la c─âr┼úi tehnice la piese de teatru.La 21 noiembrie 1999, la pu┼úin timp dup─â ce aniversase 74 de ani, a p─â┼čit în Marea Trecere.

Existen┼úa lui Ioan Chiril─â se confund─â practic cu istoria sportului românesc, autorul având posibilitatea s─â ia parte ┼či s─â cunoasc─â nemijlocit atât evenimente ┼či protagoni┼čti din perioada romantic─â a sportului românesc, cât ┼či succesele extraordinare ale sporturilor de echip─â din anii ’60 –’70 (handbalul ┼či voleiul, mai ales), victoria Nadiei împotriva tehnologiei, de la Montreal, din 1976, salba de medalii olimpice de aur ob┼úinute de lupt─âtorii ┼či halterofilii români, victoriile lui Ivan Patzaichin, tenisul cu zâmbetul pe buze al lui Ilie N─âstase ┼či multe, multe altele... În plus, Ioan Chiril─â a avut ┼čansa de a tr─âi ┼či vedea calificarea ┼či evolu┼úia na┼úionalei de fotbal la turneul final din Mexic 1970 ┼či apoi toate campionatele mondiale care au urmat.

Toate aceste evenimente au fost surprinse într-o oper─â uria┼č─â ┼či inegalabil─â, care a trecut de mult proba timpului ┼či care a marcat foarte puternic presa sportiv─â a ultimei jum─ât─â┼úi a secolului XX. Titluri ca ,,┼×i noi am fost pe Conte Verde’’, ,,Finala se joac─â ast─âzi’’, ,,Glasul ro┼úilor de tren’’ ┼či ,,Ar fi fost prea frumos’’, lista fiind îns─â mult mai lung─â (aproximativ 30 de c─âr┼úi) vor r─âmâne înscrise pentru totdeauna în cartea de aur a literaturii sportive, dar ┼či a întregii literaturi române, Ioan Chiril─â reu┼čind s─â transforme o cenu┼č─âreas─â, a┼ča cum era jurnalismul sportiv, într-o adev─ârat─â art─â.

 

Maratonul meu

„Maratonul meu” este o carte atipic─â în cadrul operei lui Ioan Chiril─â, care nu poate fi  decât foarte greu decriptat─â de c─âtre cititorul contemporan în lipsa jaloanelor biografice ┼či a contextului istoric descrise în prima parte a acestei recenzii, care au marcat iremediabil existen┼úa marelui scriitor ┼či jurnalist.

Pe de o parte, este o carte cu pronun┼úat caracter memorialistic, îns─â eroul întâmpl─ârilor nu mai este Ionic─â Bogdan sau Ilie N─âstase, ci însu┼či autorul. Care, „în preajma firului de sosire”, a┼ča cum î┼či intituleaz─â superbele pagini introductive, traseaz─â reperele unei curse de maraton, lungi de 42 de .....ani. Ani care, cu excep┼úia ultimilor doi, s-au scurs sub imperiul unei ideologii neîndur─âtoare, a unei uri devastatoare a omului fa┼ú─â de om, din care îns─â Ioan Chiril─â a ┼čtiut s─â dea substan┼ú─â crezului arghezian - ,,Din bube, mucegaiuri ┼či noroi / Iscat-am frumuse┼úi ┼či pre┼úuri noi. Biciul r─âbdat se-ntoarce în cuvinte / Si izb─âveste-ncet pedepsitor /Odrasla vie-a crimei tuturor.”

Aceasta este marea revan┼č─â (┼či în acela┼či timp marea art─â) a lui Ioan Chiril─â, revan┼ča prin Cuvânt. Un Cuvânt construit cu mult─â migal─â ┼či talent, grefat aproape insesizabil pe evenimente sportive,  înc─â din capitolul introductiv, în care se refer─â la înfruntarea dintre Emil Zatopek ┼či Vladimir Ku┼ú, o înfruntare nu doar între doi sportivi, ci între dou─â lumi (aluzia fiind mai mult decât str─âvezie). Cuvânt continuat cu nenum─âratele drame care r─âzbat din diversele povestiri ┼či încheiat superb cu referirea la acel illo tempore al copil─âriei, dominat de figura lui Pâini┼čoar─â, voievodul Dun─ârii.

„Maratonul meu” este una dintre pu┼úinele opere scrise dup─â 1989 (cartea a fost publicat─â în 1993),  atunci când autorul putea aborda ┼či teme mai pu┼úin apreciate de c─âtre cenzura comunist─â. Evident, ar fi fost de neimaginat ca între 1950 ┼či 1989, adic─â exact perioada în care Ioan Chiril─â ┼či-a edificat monumentala-i oper─â, s─â po┼úi publica povestea avocatului Protopopescu, ridicat de acas─â în miezul nop┼úii de for┼úele de represiune doar fiindc─â purta acela┼či nume ca fostul primar al Capitalei, Pache Protopopescu, ┼či interogat de un maior destul de tân─âr, fotbalist la ...Dinamo.

Antologice sunt ┼či paginile cu sportivul de la Steaua, arestat ┼či scos (pentru o perioad─â scurt─â) din via┼úa sportiv─â doar fiindca b─âuse Coca Cola, b─âutur─â ,,imperialist─â’’, sau cele despre Slivna, fostul primar din Vâlcov (azi, în Ucraina), care îl convinge pe un cerber cu ,,ochi alba┼čtri’’, care  îl luase în colimator, c─â poate folosi magnetismul pentru ca Dinamo s─â câ┼čtige campionatul.

“Maratonul meu’’ abund─â de asemenea referiri la situa┼úii în aparen┼ú─â comice, îns─â din care transpare tragismul unei epoci ┼či al multor milioane de destine sf─ârâmate. Ioan Chiril─â exorcizeaz─â demonul care l-a chinuit aproape jum─âtate de secol ┼či scrie ceea ce nu a putut scrie anterior anului 1990, luându-┼či astfel o revan┼č─â simbolic─â asupra unui sistem sprijinit pe oameni care erau preg─âti┼úi oricând s─â vireze cu 180 de grade (a se citi capitolele Pirueta ┼či Aici Monte Carlo), care credeau c─â explor─ârile petrolifere se f─âceau cu s─âp─âliga (vezi capitolul S─âp─âliga) sau f─âceau erori cu adev─ârat incredibile pentru func┼úiile pe care le de┼úineau (spre exemplu, capitolele Brumel sau Soldatul de la Maraton).

Sunt foarte rare capitolele în care Ioan Chiril─â s─â nu devoaleze, foarte subtil sau de-a dreptul brutal, mecanismele malaxorului care a func┼úionat, implacabil, vreme de 40 de ani, chiar ┼či în capitolul dedicat celebrului s─âu prieten Tassos neputându-┼či înfrâna câteva reflec┼úii care reevaluau, implicit, ┼či propria-i existen┼ú─â.

Capitolul de final, dedicat acelui timp mitic al copil─âriei la malul Dun─ârii, reprezint─â o pagin─â extraordinar─â de literatur─â, care d─â înc─â o dat─â m─âsura talentului lui Ioan Chiril─â. În preajma firului de sosire, marele scriitor (pentru c─â Ioan Chiril─â nu a fost niciodat─â doar un jurnalist sportiv) ne ofer─â cu m─âiestrie comori de frumuse┼úe, ajutându-ne s─â redescoperim, în fiecare dintre noi, sufletul pur de copil de care avem atât de mare nevoie.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Recenzii carte sportiv─â / Autor: Mihai Ionescu / 05 Noi. 2010

Ioan Chiril─â - "Maratonul meu"

Ioan Chiril─â a fost unul dintre cei pu┼úini ale┼či s─â marcheze decisiv destinul mai multor genera┼úii. De jurnali┼čti sportivi, dar ┼či de cititori. Înzestrat cu un talent ┼či o cultur─â excep┼úionale, dublate de o experien┼ú─â de via┼ú─â care l-a maturizat mult prea devreme, Ioan Chiril─â întruchipeaz─â tragedia unui mare spirit, dar ┼či a unui întreg popor.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole