Despre arbitraj, fără patimă

sport101.ro - Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / Data: 05 Noi. 2010

Nu există etapă în Liga I care să nu suscite discuţii despre arbitraj. Dar parcă runda cu numărul 13 a fost mai ghinionistă ca oricând. Prestaţiile unor “fluieraşi” au fost în atenţia tuturor, iar arbitrii au devenit actorii principali ai meciurilor.
Din păcate, problemele sunt mai vechi şi cred că ele nu se pot rezolva prea curând, indiferent cine s-ar afla la conducerea C.C.A.
Chiar dacă de-a lungul timpului nume consacrate ale unor arbitri români, chiar de talie internaţională, s-au aflat la conducerea forului respectiv, arbitrajul românesc nu s-a îmbunătăţit vizibil, ba din contră a suferit în continuare, cel puţin la capitolul credibilitate.
Prestaţia lui Mugurel Drăgănescu, dar mai ales a asistenţilor săi în de acum celebrul meci Rapid - Pandurii 1-1 de luni seara, a aruncat în aer întreg fotbalul românesc.
S-au aruncat vorbe grele, iar cei care clamau altădată corectitudinea au fost nevoiţi acum să îşi revizuiască poziţia şi să devină mai mult decât împăciuitori, ajungându-se pînă într-acolo încât scuzele au fost cele mai potrivite pentru a explica situaţia.
Pană la urmă daca în alte cazuri s-a mers doar până la  o suspendare de câteva etape, pentru Drăgănescu s-a ales soluţia extremă, ba chiar i s-a oferit “posibilitatea” de a-şi semna singur ieşirea din scenă.
Greşeli mari au mai fost si vor mai fi, dar de fiecare dată atunci când se greşeşte în favoarea echipelor mari parcă apele se învolburează mai tare. Pentru că dacă unul dintre granzi este avantajat, în sprijinul celor mici sar şefii celorlaltor grupări cu pretenţii, care văd o conspiraţie chiar împotriva lor!
Lumea arbitrajului nu se va schimba, asta şi pentru că în lumea cavalerilor în negru se merge cu jumătăţi de măsură. Nu se iau măsuri drastice atunci când trebuie, iar când acestea nu se impun, se taie în carne vie pentru că printre arbitri nu fiecare  este “baiatul lui tata”.
Dacă Drăgănescu era penalizat aşa cum trebuia după ce a făcut praf câteva meciuri în acest început de sezon, poate nu mai discutam acum de catastrofa de la Rapid - Pandurii.
Din păcate prestaţiile lui au fost”copiate” şi de alţi arbitri, de la care lumea fotbalului poate chiar avea pretenţii mai mari. Pe Ovidiu Haţegan l-am văzut greşind prima dată mai grav la Urziceni, iar Marius Avram a strâns mai multe decizii anapoda în ultimele etape.
Şi, ciudat, toate acestea se întâmplă într-un moment când “vârfurile” arbitrajului românesc  au început să primescă delegări constante chiar şi în Liga Campionilor.
E doar o recunoaştere a meritelor unora, pentru că de fapt întregul suferă. Iar vindecarea nu pare sa se întrevadă la orizont.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 14 Feb. 2011

Miracolul Dortmund

Borussia Dortmund este marea revelaţie a sezonului din Bundesliga. Galben-negrii au reînviat in acest sezon tradiţia performanţelor din ultimii 15 ani şi au suprins pe toată lumea cu o serie de rezultate care i-au propulsat în postura de mari favoriţi la cununa cu lauri a Germaniei.

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 02 Feb. 2011

“Victimele” FRF

Mircea Sandu a promis curăţenie în fotbalul românesc la nivelul eşaloanelor inferioare şi se pare că preşedintele FRF începe să se ţină de cuvânt. Până la a pune în aplicare o altă organigramă la liga a doua sau a treia, forul de la Casa Fotbalului a decis...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 21 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole