Fotbalul ca artă revine în Giuleşti. Rapid – Petrolul 5:0

Fotbal - Cupa României / Data: 22 Sep. 2010
Foto Agerpres

 

 

Încet, dar sigur, fotbalul spectacol sau fotbalul ca artă, cum îmi place mie să îi spun, revine în Giuleşti. Chiar dacă acum echipa este ticsită de vorbitori de portugheză, se pare că Spadacio, Cesinha, Rui Duarte şi ceilalţi au asimilat la perfecţie un trecut în care prima spectacolul, în care “fachirii” Rapidului înnebuneau pur şi simplu publicul cu jongleriile lor, un trecut în care deviza spectatorilor şi jucătorilor deopotrivă era “decât un gol urât, mai bine o bară frumoasă”.

Rapidul a câştigat cu 5:0 într-o manieră care nu lasă loc prea multor comentarii. Pe lângă accederea în optimi, victoria a fost cu atât mai apreciată de fani pentru că a fost administrată Petrolului, rivală istorică şi echipa care i-a furat Rapidului şansa cuceririi primului trofeu major după “renaşterea” din 1990 (celebra finală a Cupei României din 1995, pierdută la penalty-uri).

Atmosfera a fost, ca de obicei, la înălţime, chiar dacă peluza dinspre Teatrul Giuleşti (căreia, după 1990, parcă i s-a dat şi un nume faimos – Iuliu Baratky) a fost goală, stricând puţin poza de album. Poate ar fi timpul să nu se mai arunce pisica de la clubul de fotbal la Ministerul Transporturilor şi invers, să se depăşească tot felul de aşa-zise chichiţe birocratice şi să se treacă la treabă, astfel încât şi acest sector să îşi reia locul şi rolul pe care le merită. Mai ales acum, când cererea de bilete pe Giuleşti, stimulată de fantezia şi spectacolul de pe teren şi din tribune, atinge cote record.

Meciul în sine a fost un adevărat galop de sănătate, în care Spadacio, Cesinha şi Rui Duarte au ameţit echipa ploieşteană, depăşită de rivalitatea şi ecoul istoric din jurul partidei. Lucrurile au devenit foarte clare încă din primele 20 de minute, în care Sburlea (min. 15 – şut excepţional), Grigorie (min. 17 – număr personal) şi Marcos Antonio (min. 19 – reluare cu capul după centrarea maşinii de pase decisive Spadacio) au ţinut morţiş să figureze în cartea de aur a marcatorilor rapidişti în Cupa României. Cred şi eu că o companie precum Ionică Bogdan, Baratky, Bazil Marian, Fănică Filote, Nichi Dumitriu şi Nae Manea este mai mult decât onorantă. Până la pauză, fiesta a continuat în tribune, galeria giuleşteană demonstrând încă o dată, dacă mai era nevoie, de ce este votată întotdeauna pe primul loc în topurile de specialitate, indiferent de epoca istorică.

La reluare, Marcos Antonio a recidivat, ca să folosesc un termen drag gazetarilor şi atât de urât de poliţişti şi jandarmi. Da, au şi gazetarii clişeele lor, mai ales când îi loveşte câte o criză de inspiraţie… Cesinha a pus binemeritata cireaşă pe tort în minutul 81, singurul nemulţumit (pe lângă ploieşteni, desigur) fiind Răduţă, care nu s-a lipit de gol nici de data aceasta. Cred însă că ar trebui să beneficieze de mai multă clemenţă, îmi aminteşte puţin de Ionuţ Mazilu când juca la Sportul Studenţesc. Ratează Mazilu într-un meci, ratează în două, ratează şi în al treilea (meciuri jucate în Regie), puţinii spectatori îşi cam pierduseră răbdarea. Echipa – la fel, în foame de puncte. Au apărut huideieli şi, mai timide, unele înjurături. În tot acest timp, cineva din anturajul lui Ionuţ (de sex feminin, aţi ghicit) ne punea la dispoziţie, timidă, câteva perne pentru scaune (ca peste tot, nici în Regie nu prea aveai cum să stai pur şi simplu pe scaun, fără un ziar sau o cârpă adusă de acasă). Apoi a urmat descătuşarea, şi Ionuţ a ajuns la naţională şi idol al Giuleştiului. Aşa că să îi mai dăm ceva timp lui Răduţă, chiar mi se pare că aduce la fizic, dar şi la ratări cu Mazilu. Măcar de i-ar urma traiectoria…

 

 

Galerie imagini

Foto Agerpres

Articole din aceeasi categorie

Fotbal / Cupa României / 11 Noi. 2010

Rapid - Steaua 0:1. Calificare norocoasă marca Tătăruşanu

Foto www.fcrapid.ro

Steaua este cea de-a patra echipă calificată în semifinalele Cupei României, după ce a învins Rapidul chiar pe Giuleşti, cu 1-0. Feroviarii au dominat copios (în special repriza secundă), însă au avut un ghinion teribil, lovindu-se de un Tătăruşanu în zi mare,

Fotbal / Cupa României / 11 Noi. 2010

CFR Cluj - Gloria Bistriţa 0:1. Nae Manea - la a doua victorie de prestigiu

Nicolae Manea a dat din nou lovitura
Foto www.acfgloria.ro

Gloria Bistriţa a reuşit marea surpriză a sferturilor, eliminând deţinătoarea ultimelor 3 Cupe ale României, CFR Cluj, chiar în fieful acesteia. După victoria contra Stelei, proaspătul antrenor al Gloriei mai face o victimă de calibru şi mai are de trecut un singur hop până la marea finală.

Pag. 1 din 6 | 2 art./pag. | Total 12 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole