Steve Davis. The Nugget

Snooker - Juc─âtori / Autor: Florentin Nica / Data: 26 Feb. 2011
Steve Davis

Steve Davis s-a n─âscut pe 22 august 1957, la  Plumstead, Londra, Marea Britanie. Este unul dintre cei mai populari juc─âtori de snooker, la acest fapt contribuind pe lâng─â talentul s─âu ┼či sim┼úul umorului, prezen┼úa scenic─â.

Steve a luat pentru prima dat─â tacul în mân─â ┼či a început s─â joace la o mas─â din casa familiei sale din sudul Londrei, la o vârst─â fraged─â. Între timp el a abandonat ┼čcoala la 17 ani ca s─â devin─â un star al jocului de amatori. Totul a culminat cu câ┼čtigarea turneului Pontin’s Pro-Am în 1978.

La vârsta de 21 de ani el devine juc─âtor profesionist, iar dup─â o perioad─â în care a crescut constant el câ┼čtig─â primul s─âu trofeu major din carier─â: Campionatul Regatului Unit edi┼úia 1980 (pe atunci acesta nu era un turneu cotat cu puncte, fiind destinat doar juc─âtorilor reziden┼úi ai Marii Britanii. Regulile s-au schimbat în 1984, când a devenit un turneu de puncte, iar în cadrul s─âu puteau concura to┼úi juc─âtorii profesioni┼čti de snooker). Aceast─â victorie a dat startul practic la 10 ani de domina┼úie a lumii snookerului, Steve Davis fiind cel mai important juc─âtor al anilor 1980. Apoi, i-a predat ┼čtafeta unui alt mare sportiv, Stephen Hendry.

Steve Davis are o carier─â impresionant─â, câ┼čtigând nu mai pu┼úin de 28 de titluri cotate cu puncte: Campionatul Mondial: 1981, 1983, 1984, 1987, 1988, 1989; Campionatul Regatului Unit: 1984, 1985, 1986, 1987; Turneul International: 1983, 1984, 1987, 1988, 1989; Turneul Lada Classic: 1984; Turneul Mercantile Credit Classic: 1987, 1988, 1992; Marele Premiu (Grand Prix-ul): 1985; 1988, 1989; Openul Galez: 1994, 1995; Openul Britanic: 1986, 1993; Openul Asiei: 1992; Openul European (Feb) 1993.

Prin apari┼úia în 2010 la Campionatul Mondial de Snooker, la teatrul Crucible, pentru a 30-a oar─â, Steve Davis a realizat o mare performan┼ú─â. El l-a învins în finala rundei de calific─âri pe Adrian Gunnell ┼či a f─âcut atunci chiar o glum─â: noua lui ambi┼úie în snooker este s─â ajung─â la Crucible la o vârst─â la care Stephen Hendry nu ar putea s─â ajung─â vreodat─â. Steve Davis avea 52 de ani în acel moment ┼či nu a devenit odat─â cu vârsta un om moroc─ânos, ci a r─âmas unul plin de via┼ú─â ┼či cu sim┼úul umorului. ┼×i atunci nu s-a mul┼úumit doar s─â fac─â act de prezen┼ú─â la cel mai important turneu de snooker din lume. El ┼či-a l─âsat clar amprenta asupra edi┼úiei 2010 a Campionatului Mondial. Victoriei la limit─â (10-9) împotriva lui Mark King în prima rund─â i-a urmat un extraordinar meci – încheiat 13-11 – împotriva lui John Higgins. Modul în care l-a învins în acel moment pe campionul mondial în exerci┼úiu a fost de asemenea magnific, Davis adjudecându-┼či cel de-al 24-lea frame cu o lovitur─â genial─â la ultima bil─â maro (utilizând manta), dublat─â de deblocarea bilei albastre ┼či a┼čezarea ei pentru buzunarul superior stâng – cu siguran┼ú─â lovitura acelei edi┼úii a Campionatului Mondial. „S─â-l înving pe John Higgins, unul dintre cei mai grozavi juc─âtori care ┼či-a ar─âtat îndemânarea în ceea ce prive┼čte mânuirea tacului la Crucible, din calitatea sa de ap─âr─âtor al titlului mondial, este cu adev─ârat extraordinar” - a spus legendarul sportiv. „Nu-mi amintesc s─â fi fost vreodat─â atât de concentrat pentru a preg─âti un astfel de eveniment. M-a bucurat enorm provocarea de aici” - a continuat el. Din p─âcate pentru Steve, a pierdut meciul s─âu din sferturi în compania lui Neil Robertson – cel care a devenit în 2010 ┼či campion mondial.

De┼či în ultima vreme nu a mai avut parte de evenimente snookeristice majore – el ajungând totu┼či pe tabloul principal al Campionatului Regatului Unit 2009, unde a fost învins de un vechi adversar al s─âu, Stephen Hendry, în ┼čaisprezecimi – totu┼či Davis nu d─â semne c─â dore┼čte s─â pun─â tacul deoparte. El e con┼čtient de faptul c─â unei perioade de ascensiune trebuie s─â-i urmeze dec─âderea. Pentru Steve Davis important este s─â ┼čtii s─â ie┼či de pe scen─â cu stil, s─â faci reveren┼ú─â în fa┼úa publicului ┼či s─â nu te aga┼úi de ceva ce nu mai e┼čti. În 2007, atunci când s-a împlinit o jum─âtate de secol de la na┼čterea sa, Davis ┼či-a realizat ambi┼úia de a-┼či p─âstra locul în top 16, dar sezonul urm─âtor a p─âr─âsit elita snookerului.

A realizat o performan┼ú─â remarcabil─â în decembrie 2005 la Campionatul Regatului Unit, când a atins cifra 100 în ceea ce prive┼čte accederea într-o final─â a unui turneu major. Dup─â ce i-a eliminat pe Mark Allen, Stephen Maguire, Ken Doherty ┼či Stephen Hendry s-a înclinat în fa┼úa copilului minune al acelui moment, chinezul Ding Junhui – primul juc─âtor din afara Marii Britanii care a câ┼čtigat acest turneu. Ding l-a învins pe Davis cu scorul de 10-6. Steve avea atunci 48 de ani ┼či era propulsat de faptul c─â a atins acea final─â pe locul 3 la nivel mondial.

Penultima final─â major─â a lui Davis s-a consumat în 2004 la Openul Galez, când l-a condus pe Ronnie O'Sullivan cu 8-5, ca s─â piard─â meciul cu 9-8. Tot „The Rocket” a fost personajul cheie ┼či al ultimei finale de turneu major pe care cel supranumit „The Nugget” a câ┼čtigat-o. Dup─â ce a scris istorie în trecut, Steve Davis a surprins lumea când a reu┼čit s─â câ┼čtige – împotriva tuturor a┼čtept─ârilor – Mastersul de la Londra în 1997. La scorul de 8-4 pentru favoritul turneului, Ronnie O'Sullivan, Steve a luat ┼čase frame-uri la rând, realizând chiar cel mai mare break al finalei, ┼či a trecut de cel mai mare obstacol al carierei sale. Aceast─â performan┼ú─â uluitoare a f─âcut ca Steve Davis s─â fie votat drept „Personalitatea Anului în Snooker” de postul de televiziune BBC.

În perioada anilor 1980, atunci când competi┼úiile de snooker intrau ┼či ele în era evenimentelor televizate, Steve Davis a fost de-a dreptul imperial. A câ┼čtigat primul s─âu titlu mondial în 1981 învingându-l în final─â pe Doug Mounjoy cu 18-12 ┼či pe cel de-al ┼časelea în 1989 cu un zdrobitor 18-3 împotriva lui John Parrott. Probabil c─â mult mai celebre decât victoriile sale de la Crucible sunt cele dou─â finale pierdute. Una s-a consumat în anul 1985 când a pierdut cu 18-17 într-o final─â cu Dennis Taylor. A fost o partid─â cu adev─ârat memorabil─â, ea strângând în fa┼úa micului ecran nu mai pu┼úin de 18.5 milioane de telespectatori. Meciul a fost difuzat de c─âtre postul de televiziune BBC 2. Un an mai târziu, în 1986, Steve Davis pierde finala în fa┼úa lui Joe Johnson – considerat outsider pe atunci.

Omul supranumit ┼či „Ginger Magician” a avut onoarea de a fi primul sportiv din istorie care realizeaz─â un break maxim televizat pe 11 ianurie 1982, la turneul Lada Classic, desf─â┼čurat la Oldham, Greater Manchester. A fost un meci disputat împotriva lui John Spencer, Davis primind o ma┼čin─â Lada pentru reu┼čita sa.

Steve Davis se afl─â între cei cinci mari juc─âtori de snooker care au ajuns s─â câ┼čtige cele mai prestigioase turnee cotate cu puncte în acela┼či an. Ne referim aici la Campionatul Mondial ┼či Campionatul Regatului Unit. Ceilal┼úi patru sunt: Stephen Hendry, John Parrott, Ronnie O'Sullivan ┼či John Higgins.    Exist─â doar trei juc─âtori în lume care au câ┼čtigat în acela┼či an Mastersul Londrei, Campionatul Mondial ┼či Campionatului Regatului Unit – cele mai importante turnee profesioniste de snooker. Printre ei se afl─â Steve Davis, Stephen Hendry ┼či John Higgins. Este supranumit: «The Nugget», «Interesting», «Ginger Magician», «Romford Slim».

A f─âcut parte, de asemenea, din echipa Na┼úional─â a Angliei – de dou─â ori fiind chiar c─âpitanul acesteia – ┼či a câ┼čtigat titlul mondial la dublu de patru ori.

El a concurat ┼či împotriva celor mai buni juc─âtori din lume la biliard bila 9 – cel mai popular sport cu tacul la nivel mondial. A reprezentat Europa la Cupa Mosconi de nou─â ori: a fost de partea înving─âtorilor în dou─â dintre aceste d─â┼úi: în 1995 ┼či în decembrie 2002, când a reu┼čit s─â aduc─â acest trofeu pentru Europa.

Nici pe Regina Elisabeta a II-a nu au l─âsat-o indiferent─â performa┼úele sale: aceasta i-a oferit în 1988 titlul de Membru al Ordinului Imperiului Britanic ┼či în 2001 titlul de Ofi┼úer al Ordinului Imperiului Britanic. ┼×i nu este exclus ca în viitor Majestatea Sa s─â-l ridice ┼či la rangul de Cavaler al Imperiului Britanic.

Tat─â a doi copii, Davis este pasionat ┼či de poker – ap─ârând în mod regulat în fiecare an la World Series of Poker în Las Vegas. A fost prezent în cadrul multor turnee televizate ┼či chiar a ajuns la masa final─â în 2002 la Pokermillion.

Davis iube┼čte muzica rock, ascultând cu însufle┼úire melodiile din acest gen. Are preocup─âri multiple ┼či are succes ┼či în mass-media: a fost gazda unui show radio numit „Interesting Soul”, iar acum este un colaborator constant al postului de televiziune BBC – având comentarii pertinente despre meciurile din cadrul competi┼úiilor de snooker pe care postul acesta le produce. Este, de asemenea, un juc─âtor foarte bun de ┼čah. A fost chiar pre┼čedintele Federa┼úiei Britanice de ┼×ah.

Surse: http://www.worldsnooker.com/page/PlayersAlphabeticalArticle/0,,13165~2233683,00.html

http://snooker.org/plr/Bio/sdavis.shtml

http://www.riley-snooker-international.com/players/stevedavis.aspx

http://en.wikipedia.org/wiki/UK_Championship_%28snooker%29

http://en.wikipedia.org/wiki/Order_of_the_British_Empire
http://web.archive.org/web/20080218062413/http://matchroomsport.com/staticPage.asp?strPageName=Steve_Davis

 

 

Galerie imagini

Steve Davis

Articole din aceeasi categorie

Snooker / Juc─âtori / Autor: Florentin Nica / 26 Feb. 2011

Steve Davis. The Nugget

Steve Davis

Steve Davis s-a n─âscut pe 22 august 1957, la Plumstead, Londra, Marea Britanie. Este unul dintre cei mai populari juc─âtori de snooker, la acest fapt contribuind pe lâng─â talentul s─âu ┼či sim┼úul umorului, prezen┼úa scenic─â. Steve a luat pentru prima dat─â tacul în mân─â ┼či a...

Snooker / Juc─âtori / Autor: Florentin Nica / 20 Dec. 2010

Stephen Hendry. The Maestro

Stephen Hendry

Stephen Gordon Hendry (n─âscut pe 13 ianuarie 1969, în South Queensferry, Edinburgh, Sco┼úia) este unul dintre cei mai valoro┼či juc─âtori pe care i-a avut snookerul vreodat─â. Mul┼úi consider─â c─â este chiar cel mai mare juc─âtor din toate timpurile. Dup─â ce în perioada anilor 1980 Steve Davis...

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole