Kamil Stoch câştigă la Klingenthal

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / Data: 03 Feb. 2011
Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a obţinut cea de-a doua victorie din carieră la Klingenthal, profitând de evoluţia ratată din manşa secundă a deţinătorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu doar 0,6 puncte în faţa liderului Cupei Mondiale, Thomas Morgenstern, şi cu 1,3 puncte în faţa campionului olimpic Simon Ammann, aceasta fiind cea mai echilibrată etapă a sezonului.

În ciuda frigului pătrunzător (-11,5 grade Celsius), etapa individuală de la Klingenthal începea sub cele mai bune auspicii. În şedinţa de calificări, recordul trambulinei, de 142,5 metri, fusese îmbunătăţit de 2 ori – prima dată de Gregor Schlierenzauer (143,5 metri), iar a doua de Simon Ammann (145 de metri).

Chiar dacă organizatorii au fixat bara de start destul de sus,  la poziţia cu numărul 15, prima manşă a debutat modest, săriturile bune fiind rare (slovenul Jernej Damian – 133 metri, japonezul Noriaki Kasai – 135 de metri şi germanul Michael Neumayer 134,5 metri). După evoluţia a aproximativ jumătate dintre săritorii de pe lista de start, germanul Michael Uhrmann a reuşit însă o săritură excepţională – 146,5 metri (147,8 puncte), mult peste tot ceea ce arătaseră săritorii precedenţi, stabilind astfel un nou record pentru trambulina din Klingenthal.

A urmat imediat coborârea cu două unităţi a poziţiei barei de start (de la numărul 15 la 13), spre nemulţumirea  câştigătorului sesiunii de calificări – Gregor Schlierenzauer. ,,Schlieri’’, care nu a fost ajutat nici de condiţiile de vânt, a sărit doar 122,5 metri, în urma acestui rezultat ocupând doar un modest loc 17 la capătul primei manşe şi fiind nevoit să mai aştepte prima victorie din acest sezon al Cupei Mondiale.

Coborârea barei de start, chiar şi compensată cu 6,8 puncte, a afectat şi alţi sportivi cu pretenţii – austriacul Wolfgang Loitzl, japonezul Daiki Ito şi trio-ul norvegian Romoeren – Bardal – Evensen-, toţi aceştia ratând calificarea în manşa secundă. Dintre săritorii care i-au urmat lui Uhrmann, cea mai bună comportare a avut-o cehul Roman Koudelka (137 de metri, 136,3 puncte), secundat de purtătorul pieptarului galben, Thomas Morgenstern (134 metri, 134,5 puncte), însă la mare distanţă de ceea ce reuşise germanul. Adam Malysz şi Simon Ammann au sărit doar 130,5 metri, cu 16 mai puţin decât Uhrmann, iar Andreas Kofler nici nu a atins măcar pragul celor 130 de metri! O comportare bună pentru noile condiţii a avut Kamil Stoch, care cu 132 de metri şi 129,6 puncte s-a clasat pe locul 4, în urma lui Thomas Morgenstern.

Prima manşă a adus încă o mare surpriză, după corectarea recordului trambulinei – descalificarea veteranului japonez Noriaki Kasai, autorul unei sărituri excelente (135 de metri), pentru dimensiunile neconforme cu regulamentul competiţiei ale echipamentului de concurs.

În pauza dintre manşe, organizatorii au decis ridicarea barei de start cu o unitate, până la poziţia cu numărul 14, decizie care a dat roade, după săriturile lui Martin Koch (134,5 metri) şi Anders Jacobsen (133 metri) Gregor Schlierenzauer oferindu-ne o nouă dovadă a revenirii puternice de formă – o săritură de 140 de metri, cea mai lungă a manşei secunde. Această săritură foarte lungă îl va propulsa pe foarte talentatul austriac de pe locul 17 în Top 5, podiumul şi victoria fiindu-i însă interzise şi de această dată lui ‘’Schlieri’’ din cauza evoluţiei modeste din prima manşă.

Adam Malysz a avut o a două săritură mai scurtă cu 0,5 metri, iar acest lucru l-a costat câteva poziţii în ierarhia finală, terminând al şaptelea. Andreas Kofler, graţie unei evoluţii mai bune (133 de metri), a reuşit să urce în clasament, ocupând la final locul din imediata apropiere a podiumului.

Una dintre cele mai bune sărituri ale manşei secunde i-a aparţinut elveţianului Simon Ammann – 138,5 metri -, graţie căreia a recuperat foarte mult din diferenţa faţă de primii clasaţi. Săritura modestă din prima manşă şi notele acordate de arbitri la stil (atât ale sale, cât şi ale lui Morgenstern), pe care Ammann avea să le acuze la final, au făcut însă ca elveţianul, cvadruplu campion olimpic, să termine doar pe locul 3, la diferenţe infime faţă de locul secund (0,7 puncte) şi de câştigător (1,3 puncte).

Kamil Stoch a avut o a doua manşă mult mai bună, cei 136,5 metri ajutându-l să obţină un total foarte bun, de 264,6 puncte. Acest total se va dovedi în cele din urmă decisiv, polonezul trecându-şi în cont a doua victorie în două săptămâni, după cea obţinută acasă, la Zakopane. Thomas Morgenstern, al treilea la finalul primei manşe, a sărit din nou 134 de metri, insuficient însă pentru victorie, pe care a ratat-o pentru aproximativ jumătate de punct (totalul său a fost de 264 de puncte).

Surprizele plăcute ale primei manşe, primii 2 clasaţi - cehul Roman Koudelka şi mai ales reprezentantul gazdelor şi noul deţinător al recordului trambulinei din Klingenthal, Michael Uhrmann -, nu au rezistat presiunii, sărind foarte modest comparativ cu ceea ce au arătat în prima evoluţie.

Dacă cehul a sărit 125,5 metri, cu care a salvat totuşi locul al şaselea, pentru Uhrmann şi pentru miile de spectatori germani, pregătiţi să sărbătorească o nouă victorie, a urmat dezastrul. Germanul a ratat complet săritura, cei doar 115 metri reuşiţi anulând avantajul foarte mare pe care îl avea şi aruncându-l pe Uhrmann tocmai pe locul 13, la aproape 25 de puncte de câştigător! Uhrmann ratează astfel o şansă uriaşă de a-şi adjudeca cea de-a treia victorie din carieră, însă se consolează cu stabilirea recordului unei trambuline germane (cei 146,5 metri din prima manşă).

În clasamentul general al Cupei Mondiale, Thomas Morgenstern mai câştigă 20 de puncte în faţa principalului urmăritor, Simon Ammann, şi se apropie tot mai mult de momentul în care va deveni, matematic, câştigătorul Globului de Cristal. Cu cele 80 de puncte câştigate miercuri, 2 februarie 2011, la Klingenthal, austriacul a ajuns la un total de 1514 puncte, cu 441 mai mult decât Ammann (1073 puncte). Un alt austriac, Andreas Kofler, se menţine pe podiumul general, cu 980 de puncte. Polonezul Adam Malysz (900 de puncte) şi norvegianul Tom Hilde (692 de puncte) completează Top 5.

Rezultate Klingenthal, 02.01.2011
1.    Kamil Stoch 132 m şi 136,5 m – 264,6 p
2.    Thomas Morgenstern 134 m şi 134 m – 264 p
3.    Simon Ammann 130,5 m şi 138,5 m – 263,3 p
4.    Andreas Kofler 129 m şi 133,5 m – 249,4 p
5.    Gregor Schlierenzauer 122,5 m şi 140 m – 248,2 p

Clasament Cupa Mondială
1.    Thomas Morgenstern 1514 p
2.    Simon Ammann 1073 p
3.    Andreas Kofler 980 p
4.    Adam Malysz 900 p
5.    Tom Hilde 692 p

Sursă foto berkutschi.com

 

Galerie imagini

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie detaşată pentru Martin Koch în etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câştigat detaşat etapa individuală de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reuşind cele mai lungi sărituri din concurs (214 şi 210,5 metri), cu care a câştigat ambele manşe...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch câştigă la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a obţinut cea de-a doua victorie din carieră la Klingenthal, profitând de evoluţia ratată din manşa secundă a deţinătorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai puţin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole