Severin Freund, noua stea a Germaniei

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / Data: 31 Ian. 2011
Foto berkutschi.com

Dup─â victoria de la Sapporo ┼či seria de 3 podiumuri consecutive, germanul Severin Freund î┼či continu─â ascensiunea fulminant─â, ob┼úinând chiar pe teren propriu a doua victorie a sezonului ┼či a carierei ┼či prima victorie pentru Germania la Willingen dup─â 8 ani, precedenta reu┼čit─â apar┼úinându-i lui Sven Hannavald.

Nivelul primei man┼če a fost ridicat, majoritatea celor 30 de s─âritori care s-au calificat în man┼ča secund─â având s─ârituri de peste 130 de metri (punctul de construc┼úie al trambulinei). S─âritori importan┼úi ca Michael Uhrmann ┼či Michael Neumayer (ambii Germania), Anders Bardal (Norvegia) ┼či câ┼čtig─âtorul Marelui Premiu de Var─â, japonezul Daiki Ito, nu au reu┼čit s─â între în b─ât─âlia pentru puncte, având s─ârituri de pân─â în 127 de metri. Nici pentru s─âritorii ru┼či nu a fost o competi┼úie fast─â, niciunul dintre cei 3 prezen┼úi la startul primei man┼če (Karelin, Vassiliev ┼či Kornilov) nereu┼čind s─â ob┼úin─â accesul în man┼ča secund─â. De┼úin─âtorul recordului trambulinei (152 de metri), veteranul finlandez Janne Ahonen, a decis s─â nu concureze la Willingen, deoarece traverseaz─â o criz─â de form─â.

Prima man┼č─â a fost câ┼čtigat─â de reprezentantul gazdelor, Severin Freund, care a avut cea mai lung─â s─âritur─â din întreg concursul – 143,5 metri. Locul al doilea i-a revenit lui Martin Koch (Austria), cu o s─âritur─â de 141,5 metri, iar ultimul loc al podiumului intermediar elve┼úianului Simon Ammann (cu a doua s─âritur─â ca lungime a concursului – 143 de metri). Acesta a fost de altfel ┼či clasamentul final, la Willingen întâlnindu-se astfel o situa┼úie relativ rar─â în etapele de Cup─â Mondial─â din acest sezon, în care cei clasa┼úi pe podiumul intermediar au reu┼čit s─â î┼či apere în bloc pozi┼úiile ┼či în man┼ča final─â.

Purt─âtorul pieptarului galben, austriacul Thomas Morgenstern, compatriotul s─âu Gregor Schlierenzauer ┼či ,,Musta┼úa zbur─âtoare’’, polonezul Adam Malysz, au avut cu to┼úii evolu┼úii conving─âtoare, de peste 135 de metri. Surprizele primei man┼če au fost finlandezul Janne Haponen ┼či italianul Sebastian Colloredo, ambii cu s─ârituri de 140 de metri.

Man┼ča secund─â nu a adus r─âsturn─âri spectaculoase de situa┼úie. Austriacul Wolfgang Loitzl ┼či de┼úin─âtorul recordului mondial, norvegianul Bjorn Einar Romoeren, au repetat evolu┼úiile modeste din prima man┼č─â (sub 130 de metri) ┼či au ocupat locurile 24 ┼či 23. Nici veteranii Jakub Janda, Martin Schmitt ┼či Noriaki Kasai nu au str─âlucit, fiind nevoi┼úi s─â se mul┼úumeasc─â cu puncte pu┼úine, ocupând locurile 17, 20 ┼či 24. Locul 3 în clasamentul general, Andy Kofler, a ob┼úinut doar locul al 16-lea, fiind al cincilea între s─âritorii din “┼óara Valsului” (dup─â Koch, Morgenstern, Schlierenzauer ┼či Fettner). S─âriturile lui Kofler au m─âsurat 128,5 metri ┼či 130,5 metri (pentru care a acumulat 242 de puncte), cu care austriacul a fost la mai mult de 13 puncte de ultimul loc în Top 10, care i-a revenit lui Tom Hilde.

Revela┼úiile primei man┼če nu au putut men┼úine nivelul foarte ridicat ┼či au mai pierdut ceva pozi┼úii în clasamentul final, Janne Haponen terminând pe locul 8, iar Sebastian Colloredo pe 15. Finlandezul a s─ârit cu 7 metri mai pu┼úin decât în prima man┼č─â, iar italianul cu aproximativ 10.
Un salt important a înregistrat norvegianul Johan Remen Evensen, care dup─â o s─âritur─â de 139 de metri, una dintre cele mai lungi ale man┼čei secunde, a câ┼čtigat 10 locuri în clasament, terminând pe 12.

La vârf, a┼ča cum am men┼úionat deja, cei mai importan┼úi s─âritori ┼či-au conservat pozi┼úiile ob┼úinute dup─â prima man┼č─â. Adam Malysz, cu 2 s─ârituri aproape identice (135,5  ┼či 135 metri) s-a clasat al nou─âlea, iar Gregor Schlierenzauer ┼či-a egalat cea mai bun─â performan┼ú─â a sezonului, locul 5. Thomas Morgenstern a r─âmas imediat lâng─â podium, reu┼čind s─â î┼či apere cele 50 de puncte aferente locului 4 de asaltul lui “Schlieri’’, în timp ce Severin Freund, Martin Koch ┼či Simon Ammann au ocupat în aceast─â ordine podiumul, spre entuziasmul miilor de spectatori germani din tribune.

Rezultate Willingen, 30.01.2011

1.    Severin Freund 143,5  ┼či 139 m – 289,1 p
2.    Martin Koch 141,5 ┼či 140,5 m – 286,9 p
3.    Simon Ammann 143 ┼či 140,5 m – 284,5 p
4.    Thomas Morgenstern 139 ┼či 138 m – 280,1 p
5.    Gregor Schlierenzauer 136,5 ┼či 141 m – 274,4 p

Clasament general
1.    Thomas Morgenstern 1434
2.    Simon Ammann 1013
3.    Andreas Kofler 930
4.    Adam Malysz 864
5.    Tom Hilde 660

 

 

Galerie imagini

Foto berkutschi.com

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie deta┼čat─â pentru Martin Koch ├«n etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câ┼čtigat deta┼čat etapa individual─â de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reu┼čind cele mai lungi s─ârituri din concurs (214 ┼či 210,5 metri), cu care a câ┼čtigat ambele man┼če...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch c├ó┼čtig─â la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a ob┼úinut cea de-a doua victorie din carier─â la Klingenthal, profitând de evolu┼úia ratat─â din man┼ča secund─â a de┼úin─âtorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai pu┼úin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole