Victorie pentru Austria în întrecerea echipelor

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / Data: 30 Ian. 2011

Austria a câştigat întrecerea pe echipe de sâmbătă, 29 ianuarie 2011, de la Willingen (Germania). Pe locul secund s-a clasat echipa ţării-gazdă, iar ultimul loc al podiumului a revenit Poloniei.

În premieră pentru o etapă de Cupă Mondială, organizatorii s-au confruntat cu probleme ale sistemului electronic de măsurare şi afişare a rezultatelor, ceea ce a decalat începerea concursului cu peste 20 de minute. Un alt aspect care a bulversat desfăşurarea concursului l-au reprezentat deciziile de modificare a poziţiei barei de start, care a plecat de la numărul 8 pentru a ajunge apoi la 9, 11, 13 şi apoi 12. Tot în premieră pentru o etapă pe echipe, bara de start a suferit modificări în timpul unui schimb, spre finalul manşei secunde,  atunci când a coborât de la numărul 13 la 12, fiind binecunoscut faptul că în concursurile pe echipe schimbările au loc, în general, între schimburi sau între manşe, pentru a oferi şanse egale săritorilor care fac parte din acelaşi schimb.

Primul schimb al primei manşe a fost câştigat de Polonia, Kamil Stoch confirmând victoria de la Zakopane şi sărind 139 de metri, cea mai lungă evoluţie a acestui schimb. Singurul care a reuşit să ţină pasul cu polonezul a fost austriacul Gregor Schlierenzauer, care a sărit 135,5 metri. A fost pentru prima şi singura dată în acest concurs când o altă echipă decât marea favorită Austria s-a aflat în frunte, această situaţie fiind remediată rapid, odată cu foarte lunga săritură a lui Martin Koch (140 de metri), care s-a apropiat la doar 5 metri de dimensiunea trambulinei.

Sărituri foarte lungi în prima manşă au mai reuşit germanul Severin Freund (139,5 m), norvegienii Anders Bardal şi Tom Hilde (ambii 137,5 metri), slovenul Peter Prevc şi liderul la zi al Cupei Mondiale, Thomas Morgenstern, cu câte 136,5 metri.

Polonezul Adam Malysz a revenit în circuit după accidentarea de la Zakopane, reuşind o săritură competitivă, de 136 de metri.

La capătul primei manşe Rusia şi Italia au părăsit concursul, punctajele acumulate fiind foarte modeste (sub 400 de puncte) şi nepermiţându-le clasarea în primele 8 locuri. Austria a câştigat previzibil prima manşă (529,6 puncte), cu un avans consistent, de aproape 30 de puncte, în faţa surprizei Polonia (500,7 puncte). Pe 3 s-a clasat Germania, cu 494,9 puncte, iar pe 4 Norvegia. Celelalte echipe calificate în manşa secundă au fost Japonia, Finlanda, Slovenia şi Cehia.

Primul schimb al manşei secunde a fost foarte echilibrat între echipele din vârful ierarhiei. Kamil Stoch, Michael Uhrmann şi Bjorn Einar Romoeren au sărit câte 130 de metri, iar ,,Schlieri’’ 129,5 metri, menţinându-se status-qvo-ul între cele 4 favorite la un loc pe podium. Diferenţele în clasament, cu variaţii foarte mici, s-au menţinut şi după al doilea schimb, în care Piotr Zyla, Martin Schmitt, Anders Bardal şi Martin Koch au reuşit sărituri puţin peste 130 de metri.

În partea inferioară a clasamentului, Japonia a continuat să păstreze un avantaj în faţa Finlandei, surpriza neplăcută a acestei etape, în timp ce Slovenia şi Cehia au părut a nu avea forţa de a-şi îmbunătătţi poziţia din clasament.
Penultimul schimb a adus Germania la doar 2 puncte de  ocupanta locului secund, Polonia, deşi Stefan Hula şi Michael Neumayer au avut sărituri egale ca lungime, 134 de metri. Norvegia s-a menţinut relativ aproape, la circa 10 puncte, de cele 2, în timp ce Austria a mai câştigat un punct şi jumătate în fruntea clasamentului.

Ultimul schimb a fost cel mai interesant din întreg concursul, Germania depăşind clar Polonia şi adjudecându-şi un loc 2 nesperat în competiţia echipelor. Cu 140 de metri reuşiţi de noua vedetă, Severin Freund, Germania a acumulat 1025,1 puncte, cu aproape 10 mai mult decât Polonia. Adam Malysz a reuşit totuşi să îşi menţină echipa pe podium, graţie unei sărituri de 134 de metri, însă cu ceva emoţii, prilejuite de evoluţia foarte bună a lui Tom Hilde (138 de metri).

Thomas Morgenstern a încheiat în stil de mare campion pentru Austria, trecându-şi în cont cea mai lungă săritură din întreg concursul (143,5 m), pentru o nouă victorie indubitabilă a echipei sale.

Clasament Willingen, 29.01.2011

1.    Austria 1071,8 p
2.    Germania 1025,1 p
3.    Polonia 1015,7 p
4.    Norvegia 1010,9 p
5.    Finlanda 954,5 p
6.    Japonia 954,4 p
7.    Slovenia 941,9 p
8.    Cehia 869,8 p

Sursă foto www.fisskijumping.com

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie detaşată pentru Martin Koch în etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câştigat detaşat etapa individuală de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reuşind cele mai lungi sărituri din concurs (214 şi 210,5 metri), cu care a câştigat ambele manşe...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch câştigă la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a obţinut cea de-a doua victorie din carieră la Klingenthal, profitând de evoluţia ratată din manşa secundă a deţinătorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai puţin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole