Ungaria zilelor noastre

sport101.ro - Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / Data: 30 Ian. 2011

Marele cronicar sportiv Ioan Chirila ne-a fermecat copil─âria cu pove┼čtile sale despre echipele care au marcat istoria fotbalului. Poate cea mai spectaculoas─â dintre ele ┼či una dintre favoritele maestrului era Ungaria anului 1954 , cea mai ofensiv─â echipa din istoria Cupei Mondiale.

Acea forma┼úie nu a reu┼čit ins─â s─â câ┼čtige cel mai râvnit trofeu din lume, de┼či a dominat clar competi┼úia helvet─â din vara anului respectiv. Acea campanie de succes fusese anun┼úat─â de câteva meciuri test jucate în anii dinaintea acelui turneu final.

Celebru a r─âmas acel 6-3 pe Wembley, care a reprezentat la acea vreme primul e┼čec pe teren propriu din istoria meciurilor Albionului. A urmat ┼či un ustur─âtor 7-1, tot în compania Angliei, ┼či se p─ârea c─â nimic nu putea sta în calea maghiarilor.

Rezultatele de la Cupa Mondial─â au confirmat for┼úa lui Kocsis, Puskas , Hidegkuti & Co. A venit îns─â finala ┼či, de┼či adversarul fusese zdrobit categoric în grupe, for┼úa tipic nem┼úeasc─â a ie┼čit la iveal─â într-un ultim act, în care echipa lui Sepp Herberger a revenit dup─â ce a fost condus─â cu 2-0 din minutul 8.

Modelul ofensiv maghiar al începutului anilor 50 a fost copiat o jum─âtate de secol mai târziu de una dintre echipele de club importante ale b─âtrânului continent. Adepta unui joc ofensiv prin excelen┼ú─â, FC Barcelona a demonstrat pân─â acum în acest sezon al Primerei Division c─â se apropie foarte mult de profilul fostei echipe minunate a Ungarei. Venirea lui Guardiola pe banca catalanilor nu a schimbat deloc stilul blau-grana, dar a completat efervescen┼úa atacului cu siguran┼úa defensiv─â ┼či de aici a rezultat o serie de rezultate pozitive care au adus de 2 ori titlul în Spania ┼či o dat─â chiar trofeul Ligii Campionilor.

De┼či trebuie s─â recunosc c─â nu sunt un adept al fotbalului spectacol, dar f─âr─â rezultate,  iat─â c─â forma┼úia catalan─â reu┼če┼čte s─â le îmbine foarte bine pe amândou─â.
În campionat pare de neoprit, victoria cu Hercules fiind o dovad─â a faptului c─â nici m─âcar echipa care a învins-o in tur , singura de altfel pân─â acum, nu a fost în stare s─â repete m─âcar pe jum─âtate isprava.

Astfel, cred c─â efortul Realului de a ┼úine aproape de marea rival─â s-ar putea s─â fie inutil. Mourinho e un lupt─âtor ┼či asta a demonstrat-o de atâtea ori în fa┼úa Barcelonei,  iar du┼čmanul de moarte al portughezului a suferit cel mai mult în prim─âvara trecut─â, când Inter a blocat drumul spaniolilor spre a doua final─â consecutiv─â de Liga Campionilor.

Deja Messi ┼či ceilal┼úi au reu┼čit s─â bat─â câteva recorduri în aceast─â prim─â parte  a sezonului. Va fi important îns─â cum vor aborda în continuare restul anului competi┼úional, ┼čtiut fiind faptul c─â oboseala acumulat─â î┼či va spune la un moment dat cuvântul, iar recordurile sunt trecute doar în statistici.

Daca vor reu┼či s─â reediteze performan┼úa anului 2009, cand au izbutit cucerirea tuturor trofeelor posibile, vom afla abia la sfâr┼čitul lunii mai.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 14 Feb. 2011

Miracolul Dortmund

Borussia Dortmund este marea revela┼úie a sezonului din Bundesliga. Galben-negrii au reînviat in acest sezon tradi┼úia performan┼úelor din ultimii 15 ani ┼či au suprins pe toat─â lumea cu o serie de rezultate care i-au propulsat în postura de mari favori┼úi la cununa cu lauri a Germaniei.

sport101.ro / Tableta de FOTBAL / Autor: George Drafta / 02 Feb. 2011

ÔÇťVictimeleÔÇŁ FRF

Mircea Sandu a promis cur─â┼úenie în fotbalul românesc la nivelul e┼čaloanelor inferioare ┼či se pare c─â pre┼čedintele FRF începe s─â se ┼úin─â de cuvânt. Pân─â la a pune în aplicare o alt─â organigram─â la liga a doua sau a treia, forul de la Casa Fotbalului a decis...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 21 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole