Kamil Stoch – victorie surpriză la Zakopane

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / Data: 24 Ian. 2011
Kamil Stoch

Polonezul Kamil Stoch a reuşit cea mai importantă performanţă a carierei, obţinând prima sa victorie în cea de-a treia etapă de la Zakopane, programată pentru a recupera una din etapele anulate de la Harrachov.

Dacă zecile de mii de polonezi veniseră să vadă o nouă victorie a compatriotului lor Adam Malysz, după cea de vineri, Kamil Stoch a rămas rămas singura speranţă a mareei alb-roşii din tribune după ce ,,Mustaţa zburătoare’’ a forţat în finalul primei manşe şi a avut o aterizare nereuşită, soldată cu o accidentare şi cu trimiterea lui Malysz direct la spital.

Sportivii  au avut parte de condiţii meteorologice nefavorabile, de ninsoare puternică,  ceea ce a împietat serios asupra spectacolului, săriturile având lungimi foarte modeste comparativ cu etapele precedente disputate tot aici, la Zakopane. La capătul primei manşe nu numai că niciun săritor nu reuşise să atingă dimensiunile trambulinei (134 de metri), dar toate săriturile au fost sub 125 de metri!  Cele mai multe sărituri s-au cantonat  în jurul a 115 metri, doar în jur de 10 din cei 50 de sportivi reuşind să atingă sau să depăşească 120 de metri.

Jakub Janda şi Janne Ahonen nu au reuşit nici de această dată să se califice în manşa secundă, oferind un spectacol trist, având în vedere carierele pe care le au în spate, onoarea vechii gărzi fiind salvată de Martin Schmitt şi Noriaki Kasai. Nici săritori care au arătat o formă foarte bună în ultima vreme, precum norvegianul Johan Remen Evensen, cehul Roman Koudelka sau rusul Pavel Karelin, nu au reuşit să intre în manşa a doua şi, implicit, să obţină puncte.

Legiunea austriacă nu a prins cea mai bună zi, cel mai bine clasat la sfârşitul concursului fiind Thomas Morgenstern – locul al 7-lea, cu sărituri de 116 m şi 126,5 m. Martin Koch a terminat pe 9, Andy Kofler pe 17, iar Gregor Schlierenzauer şi Wolfgang Loitzl la egalitate pe poziţia a 19-a.

Ca şi în etapa de ieri, norvegienii au avut 3 reprezentanţi în primii 10: Tom Hilde, Anders Bardal şi Bjorn Einar Romoeren. Cea mai bună evoluţie i-a aparţinut lui Tom Hilde, care cu sărituri de 123 şi 127 de metri  şi un total de 249,5 puncte a obţinut locul al doilea, la doar 4,5 puncte de câştigător. Germanul Michael Uhrmann a obţinut primul podium al sezonului, din tabăra germană remarcându-se şi Severin Freund (locul 6), respectiv Martin Schmitt (locul 11).

O menţiune aparte se cuvine veteranului japonez Noriaki Kasai, care a fost mai aproape ca niciodată în acest sezon de a obţine victoria, ceea ce l-ar fi transformat în cel mai vârstnic săritor care a obţinut o victorie de etapă în Cupa Mondială. Din păcate pentru el, sportivul nipon nu a reuşit o a doua manşă extraordinară, mulţumindu-se la final cu locul al cincilea.

Simon Ammann nu a putut profita decât într-o foarte mică măsură de evoluţia mai puţin convingătoare a purtătorului tricoului galben, Thomas Morgenstern, pentru a reduce din diferenţa în clasamentul general. Ammann a terminat această etapă doar al patrulea, în timp ce Morgenstern a fost al şaptelea.

În ce-l priveşte pe câştigătorul surpriză, polonezul de 23 de ani Kamil Stoch, acesta se află în faţa celui mai bun rezultat al carierei. Stoch a avut o traiectorie ascendentă la Zakopane, în etapa de vineri terminând pe locul 17, sâmbătă pe 7, pentru a se impune nesperat în faţa a peste 20.000 de compatrioţi duminică. Polonezul a reuşit o săritură de 123 de metri, foarte bună având în vedere condiţiile de ninsoare şi de vânt, cu care a şi câştigat prima manşă, dublată de una de 128 de metri, a doua ca lungime a manşei secunde. Cea mai lungă săritură a manşei secunde, dar şi a întregului concurs, i-a aparţinut lui Michael Uhrmann (131,5 m), însă germanul a avut o primă manşă mai modestă, punctajul cumulat nepermiţându-i  mai mult decât locul al treilea.

În clasamentul general, Thomas Morgenstern conduce cu un total de 1384 de puncte, la mare distanţă de Simon Ammann. Elveţianul a acumulat 953 de puncte, consolidându-şi poziţia a doua, iar ultima treaptă a podiumului este ocupată de Andreas Kofler, cu 915 puncte. Polonezul Adam Malysz şi norvegianul Tom Hilde completează Top 5.

Clasament etapă Zakopane, 23.01.2011
1.    Kamil Stoch 254 p (123 m şi 128 m)
2.    Tom Hilde 249,5 p (123 m şi 127 m)
3.    Michael Uhrmann 246,8 p (120 m şi 131,5 m)
4.    Simon Ammann 243,7 p (120,5 m şi 127,5 m)
5.    Noriaki Kasai 234 p (121 m şi 124,5 m)

Clasament general
1.    Thomas Morgenstern 1384p
2.    Simon Ammann 953p
3.    Andreas Kofler 915p
4.    Adam Malysz 835p
5.    Tom Hilde 634p

Sursă foto www.fisskijumping.com

 

Galerie imagini

Kamil Stoch

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie detaşată pentru Martin Koch în etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câştigat detaşat etapa individuală de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reuşind cele mai lungi sărituri din concurs (214 şi 210,5 metri), cu care a câştigat ambele manşe...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch câştigă la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a obţinut cea de-a doua victorie din carieră la Klingenthal, profitând de evoluţia ratată din manşa secundă a deţinătorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai puţin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole