Adam Malysz, la prima victorie a sezonului

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / Data: 21 Ian. 2011

Polonezul Adam Malysz  a câ┼čtigat vineri prima etap─â din acest sezon al Cupei Mondiale, chiar în fa┼úa propriilor suporteri, la Zakopane. Fostul triplu câ┼čtig─âtor al Globului de Cristal a avut o prim─â man┼č─â fantastic─â, în care a s─ârit 138,5 m (cea mai lung─â evolu┼úie din întreg concursul), la numai 2 metri de recordul trambulinei, ceea ce i-a permis s─â se impun─â chiar dac─â în man┼ča secund─â a avut doar al nou─âlea rezultat.

Pe 2 s-a clasat Andreas Kofler, viceliderul clasamentului general, iar ultima treapt─â a podiumului i-a revenit germanului Severin Freund, care confirm─â victoria ┼či locul al doilea pe care le-a ob┼úinut în etapele precedente în Japonia, la Sapporo.

Prima man┼č─â a debutat cu o serie de s─âritori polonezi mai slab cota┼úi, care se aflau în c─âutarea primelor puncte în Cupa Mondial─â. De altfel, gazdele au avut nu mai pu┼úin de 10 reprezentan┼úi la startul concursului, reprezentând cel mai numeros contingent, îns─â numai 3 au reu┼čit calificarea în man┼ča secund─â ┼či, implicit, au avut acces în zona punctelor.

Nume importante ca Janne Ahonen, Andreas Kuettel ┼či Jakub  Janda au avut presta┼úii foarte modeste, nereu┼čind clas─âri în primii 30 ┼či ratând astfel prezen┼úa în man┼ča secund─â. Nici Noriaki Kasai sau Martin Schmitt nu au str─âlucit, îns─â cu s─ârituri de peste 120 de metri au ob┼úinut f─âr─â mari probleme dreptul de a evolua ┼či în cea de-a doua man┼č─â.

Gregor Schlierenzauer, care a intrat relativ devreme în concurs, ne-a reamintit într-o mic─â m─âsur─â de forma de acum 2-3 ani, când impresiona lumea s─âritorilor cu schiurile, ┼či cu o s─âritur─â de 131,5 m ┼či 135,9 puncte s-a clasat al treilea la finalul primei man┼če. "Schlieri" a fost dep─â┼čit de Severin Freund, care a s─ârit 137 de metri, moment în care organizatorii, influen┼úa┼úi ┼či de condi┼úiile de vânt favorabil, de portan┼ú─â, au decis coborârea pozi┼úiei barei de start cu o unitate (de la poarta 8 la cea cu num─ârul 7).

Cu toate acestea, favoritul gazdelor, Adam Malysz s-a apropiat de recordul trambulinei, câ┼čtigând categoric prima man┼č─â. Simon Ammann, Andreas Kofler ┼či Thomas Morgenstern au avut s─ârituri mai pu┼úin reu┼čite, în zona a 125 de metri, handicapul din prima man┼č─â fa┼ú─â de punctajul polonezului dovedindu-se practic insurmontabil în economia concursului. Presta┼úii bune în prima man┼č─â au avut ┼či austriecii Martin Koch ┼či Wolfgang Loitzl, ambii cu s─ârituri de peste 130 de metri.

La startul man┼čei secunde organizatorii au decis p─âstrarea barei de start la pozi┼úia num─ârul 8, cele mai bune s─ârituri de la acest nivel fiind cele reu┼čite de germanul Michael Uhrmann (129 de metri), norvegianul Bjorn Einar Romoeren (133 de metri) ┼či finlandezul Matti Hautamaeki (135,5 metri). Dup─â evolu┼úia sportivului din ┼óara celor 1000 de lacuri, bara de start a mai fost coborât─â cu o unitate (pân─â la num─ârul 6), când se ajunsese aproximativ la jum─âtatea listei de s─âritori.

Simon Ammann, al nou─âlea dup─â prima man┼č─â, a avut o evolu┼úie mult mai consistent─â, s─ârind 135,5 metri, rezultat cu care a egalat cea mai lung─â s─âritur─â a man┼čei secunde, reu┼čit─â de Matti Hautamaeki. Gra┼úie acestei evolu┼úii, Ammann a câ┼čtigat 5 locuri în clasament, terminând în imediata apropiere a podiumului (la doar 2 zecimi de punct de rezultatul germanului Severin Freund). Foarte bine pentru noile condi┼úii (bara de start coborât─â) a s─ârit ┼či Andreas Kofler, care în urma unei s─ârituri de 134,5 metri a f─âcut un salt foarte important, de pe locul 6 pe locul al doilea, recompensat cu 80 de puncte foarte pre┼úioase în lupta la vârf. Austriecii Martin Koch, Thomas Morgenstern ┼či Gregor Schlierenzauer, clasa┼úi în primii 5 la finalul primei man┼če, nu au reu┼čit s─ârituri de excep┼úie, cantonându-se între 128 ┼či 130,5 metri, performan┼úe cu care nu au reu┼čit s─â prind─â podiumul, ci doar pozi┼úii în Top 10. Revela┼úia din Japonia, Severin Freund, a avut o presta┼úie asem─ân─âtoare (130 de metri), îns─â avantajul mare din prima man┼č─â fa┼ú─â de legiunea austriac─â l-a propulsat pentru a treia oar─â consecutiv pe podium (de aceast─â dat─â pe ultima treapt─â).

De┼či o pal─â de vânt a fost foarte aproape de a-l scoate de pe traiectoria s─âriturii ┼či i-a dat emo┼úii serioase ultimului s─âritor, polonezul Adam Malysz, care a s─ârit cu 10 metri mai pu┼úin decât în prima man┼č─â, punctajul foarte mare ob┼úinut pentru prima s─âritur─â i-a asigurat celui supranumit ,,Musta┼úa zbur─âtoare’’ prima victorie a acestui sezon, chiar pe trambulina de acas─â, spre satisfac┼úia miilor de suporteri polonezi din tribune. Totodat─â, Malysz se anun┼ú─â un adversar redutabil ┼či pentru urm─âtoarele dou─â etape de aici, de la Zakopane, programate a se disputa sâmb─ât─â, de la 17.15, ┼či duminic─â, de la 15.45 (ambele transmise în direct de Eurosport). În mod atipic, la Zakopane se vor disputa 3 etape deoarece s-a decis recuperarea ultimei etape de la Harrachov (Cehia), anulat─â din cauza condi┼úiilor meteorologice (prima etap─â de pe uria┼ča trambulin─â ceh─â fiind deja recuperat─â, la Engelberg).

În clasamentul general, Thomas Morgenstern continu─â s─â conduc─â foarte confortabil, cu un total impresionant, de 1268 de puncte. ‘’Morgi’’ este secundat de compatriotul s─âu Andreas Kofler, cu 851 de puncte, iar pe locul 3 se afl─â deocamdat─â cvadruplul campion olimpic Simon Ammann, cu 803 puncte. Adam Malysz vine puternic din urm─â, cu cele 100 de puncte câ┼čtigate ast─âzi la Zakopane ajungând la cota 795, iar Top 5 este încheiat de finlandezul  Matti Hautamaeki (527 de puncte).

Rezultate Zakopane, 21.01.2011
1.    Adam Malysz  269,9 p (138,5 m ┼či 128,5 m)
2.    Andreas Kofler 264,5 p (127,5 m ┼či 134,5 m)
3.    Severin Freund  264 p (137 m ┼či 130 m)
4.    Simon Ammann 263,8 p (125,5 m ┼či 135,5 m)
5.    Thomas Morgenstern 261,9 p (126,5 m ┼či 130,5 m)

Clasament general Cupa Mondial─â
1.    Thomas Morgenstern 1268 p
2.    Andreas Kofler 851 p
3.    Simon Ammann 803 p
4.    Adam Malysz 795 p
5.    Matti Hautamaeki 527 p

Surs─â foto http://berkutschi.com

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie deta┼čat─â pentru Martin Koch ├«n etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câ┼čtigat deta┼čat etapa individual─â de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reu┼čind cele mai lungi s─ârituri din concurs (214 ┼či 210,5 metri), cu care a câ┼čtigat ambele man┼če...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch c├ó┼čtig─â la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a ob┼úinut cea de-a doua victorie din carier─â la Klingenthal, profitând de evolu┼úia ratat─â din man┼ča secund─â a de┼úin─âtorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai pu┼úin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole