Thomas Morgenstern - a şaptea victorie stagională

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian-George Iscru / Data: 09 Ian. 2011
Thomas Morgenstern

Thomas Morgenstern a câştigat cea de-a doua etapă de Cupă Mondială de la Harrachov, disputată duminică, 9 ianuarie 2011. Concursul a avut de suferit din nou din cauza numeroaselor modificări ale poziţiei barei de start, însă cel mai important eveniment a fost, fără îndoială, stabilirea unui nou record al trambulinei – 215,5 metri, de către Simon Ammann.

Prima manşă nu  a început sub cele mai bune auspicii, bara de start fiind fixată de organizatori abia la poziţia numărul 5, în condiţiile în care la concursul de sâmbătă se pornise de la poziţia numărul 10!!! Chiar şi aşa, la finalul primei manşe bara de start ajunsese, incredibil, la poziţia numărul 3! Deşi aceste schimbări foarte dese, care au implicat şi un sistem controversat de acordare a compensaţiilor, nu au fost primite foarte bine de public şi au fost de natură de a da peste cap toate aşteptările privind spectaculozitatea concursului şi egalitatea de şanse pentru toţi sportivii, deciziile organizatorilor au dovedit că au acoperire în realitate, măcar în prima manşă.

Cea mai elocventă dovadă în acest sens a fost faptul că deşi Simon Ammann a sărit doar de la poziţia a treia a barei de start a stabilit un nou record al trambulinei – 215,5 metri, cu un metru şi jumătate mai mult decât vechiul record. În ciuda acestei performanţe, elveţianul nu a ocupat decât locul al patrulea la finalul primei manşe, deoarece s-a dezechilibrat la aterizare şi a atins solul cu palmele, ceea ce i-a atras o penalizare consistentă din partea arbitrilor.

Prima manşă a fost câştigată de Thomas Morgenstern, care cu o săritură de 211,5 metri şi 14,7 puncte compensaţie pentru factorul poartă (câte 7,38 puncte pentru fiecare coborâre a barei de start) a acumulat 215,7 puncte. Pe 2 s-a clasat compatriotul său Wolfgang Loitzl (212,5 metri şi 202,6 puncte), iar podiumul provizoriu a fost completat de Adam Malysz (Polonia), cu o săritură de 201 metri şi 199,8 puncte. Clasări bune au mai reuşit şi Gregor Sclierenzauer şi reprezentantul gazdelor, Roman Koudelka.

Manşa a doua a început cu acelaşi spectacol nedorit al coborârii barei de start, care tinde să devină un leit-motiv al Cupei Mondiale din acest sezon. După prima săritură, care a măsurat doar 168 de metri (foarte modest având în vedere punctul de construcţie al trambulinei – 185 de metri – şi dimensiunea acesteia – 205 metri), organizatorii au umblat din nou la bara de start, care în pauza dintre manşe tocmai revenise la o încurajatoare poziţie 5.

Decizia nu s-a dovedit de această dată deloc inspirată, nume mari precum Matti Hautamaeki, Martin Schmitt sau Gregor Schlierenzauer având sărituri total ratate (spre exemplu Hautamaeki, ocupantul locului 5 în clasamentul general, a reuşit doar 136 de metri, cu circa 80 de metri mai puţin decât Ammann, iar Martin Schmitt, unul dintre cei mai titraţi săritori din concurs, doar 158 de metri).

Dacă în prima manşă au putut fi admirate 6 sărituri de peste 200 de metri, inclusiv un nou record al trambulinei, manşa secundă a fost mult mai săracă din acest punct de vedere. Singurul care a depăşit pragul celor 200 de metri a fost cehul Roman Koudelka, care graţie unei sărituri de 211 metri a reuşit să prindă ultima poziţie a podiumului, declanşând bucuria în tabăra gazdelor. Simon Ammann a sărit foarte bine pentru condiţiile de concurs existente, 197,5 metri, din nou cu peste 4 metri mai mult decât Thomas Morgenstern, însă acea problemă de la aterizare din prima manşă l-a costat în cele din urmă victoria, care i-a revenit, pentru a şaptea oară în acest sezon, lui “Morgi“.

Câştigătorul etapei de sâmbătă, Martin Koch, nu a mai strălucit, însă a prins o clasare în Top 10 (locul 9) şi s-a distanţat de cel mai apropiat săritor în clasamentul general, finlandezul Ville Larinto, care este accidentat şi nu poate puncta, cel puţin până în luna februarie.

Wolfgang Loitzl, care după prima manşă părea să emită pretenţii măcar la un loc pe podium, cu 212,5 metri, a avut o a doua săritură mai slabă cu circa 30 de metri, la fel ca în cazul multor sportivi, şi a trebuit să se mulţumească doar cu locul al cincilea.

Slovenul Robert Kranjec, după locul 4 de sâmbătă, a avut o nouă comportare foarte bună, încheind al şaselea şi urcând în clasamentul general până pe locul 20, devenind astfel cel mai bine clasat săritor din micuţul stat ex-iugoslav (dimensiuni comparabile cu ale Banatului românesc).

În ceea ce-l priveşte pe tânărul (doar 21 de ani), dar foarte galonatul Gregor Schlierenzauer, după o primă manşă bună (locul al şaptelea) a scăzut nivelul cu circa 30 de metri, la fel ca Loitzl, şi a căzut în clasament pe locul al 13-lea, pierzând din nou foarte multe puncte.

În primii 10 s-au mai clasat Adam Malysz (locul 4), norvegienii Tom Hilde şi Bjorn Einar Romoeren (locurile 7 şi 8) şi cehul Borek Sedlak, pe 10. Ţara gazdă Cehia reuşeşte aşadar o mare performanţă, după foarte mult timp, aceea de a avea din nou 2 sportivi în Top 10 într-o etapă de Cupa Mondială.

În clasamentul general, liderul autoritar Thomas Morgenstern şi-a mai trecut în cont 100 de puncte, după cele 80 de ieri, beneficiind din plin de absenţa la Harrachov a lui Andy Kofler. Acesta a pierdut şi locul al doilea în clasamentul general în urma acestei etape, fiind depăşit de Simon Ammann. Adam Malysz şi Matti Hautamaeki şi-au păstrat poziţiile, completând în această ordine Top 5.

Clasament Harrachov, 09.01.2011
1.    Thomas Morgenstern 414,5 p (211,5 m şi 193 m)
2.    Simon Ammann 404,4 p (215,5 m şi 197,5 m)
3.    Roman Koudelka 401,2 p (208,5 m şi 211 m)
4.    Adam Malysz 388,2 p (201 m şi 183,5 m)
5.    Wolfgang Loitzl 377 p (212,5 şi 182 m)

Clasament general Cupa Mondială
1.    Thomas Morgenstern 1083 p
2.    Simon Ammann 681 p
3.    Andreas Kofler 621 p
4.    Adam Malysz 590 p
5.    Matti Hautamaeki 495 p

  Sursă foto www.thomasmorgenstern.com

 

Galerie imagini

Thomas Morgenstern

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie detaşată pentru Martin Koch în etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câştigat detaşat etapa individuală de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reuşind cele mai lungi sărituri din concurs (214 şi 210,5 metri), cu care a câştigat ambele manşe...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch câştigă la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a obţinut cea de-a doua victorie din carieră la Klingenthal, profitând de evoluţia ratată din manşa secundă a deţinătorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai puţin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole