Turneul celor 4 Trambuline. Thomas Morgenstern – victorie finală logică

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / Data: 07 Ian. 2011
Thomas Morgenstern

Austriacul Thomas Morgenstern este noul rege al celei mai prestigioase competiţii din lumea săriturilor cu schiurilor – Turneul celor 4 Trambuline. Chiar dacă nu a obţinut şi victoria de etapă, fiind depăşit la limită de norvegianul Tom Hilde, Morgenstern a reuşit o evoluţie foarte bună la Bischofshofen, în faţa propriilor suporteri, şi şi-a conservat avantajul foarte mare, de peste 27 puncte, în faţa principalului urmăritor, Simon Ammann.

Este prima victorie din carieră a lui “Morgi“ în Turneul celor 4 Trambuline şi a treia consecutivă pentru Austria, după cele obţinute de Wolfgang Loitzl în 2008 şi Andreas Kofler în 2009. Dominaţia austriacă a fost mai mult decât  evidentă, în primii 9 clasându-se nu mai puţin de 5 reprezentanţi ai “ţării valsului”.

Revenind la întrecerea propriu-zisă de la Bischofshofen, aceasta nu a debutat sub cele mai bune auspicii privind spectaculozitatea. Organizatorii au decis fixarea barei de start doar la poziţia a 11-a, ceea ce a făcut ca în prima jumătate a listei de sărituri să avem parte de foarte puţine sărituri care să egaleze punctul de construcţie al trambulinei (125 de metri).

Primul care a dat semnalul revenirii spectacolului a fost chiar deţinătorul celei mai lungi sărituri din lume (239 de metri), norvegianul Bjorn Einar Romoeren. Acesta a reuşit o săritură de 129 de metri, cu care a trecut în fruntea clasamentului provizoriu, la scurt timp miile de spectatori delectându-se cu săriturile lui Michael Neumayer (128,5 metri), Matti Hautamaeki (132 metri), Johan Remen Evensen (132,5 metri) sau Martin Koch (131,5 metri). Adam Malysz, ocupantul locului al 3-lea în clasamentul turneului, a avut o evoluţie lipsită de strălucire (doar 124,5 metri), având reale dificultăţi în a-şi conserva locul pe podium.

Cea mai interesantă şi cea mai aşteptată pereche din prima manşă a fost antepenultima, în care s-au duelat chiar primii doi clasaţi în clasamentul turneului. Morgenstern a câştigat clar disputa (136 de metri faţă de cei 133 ai lui Ammann), însă ambii săritori au obţinut calificarea în manşa secundă. Singurul care a reuşit să îl depăşească pe Morgenstern în prima manşă a fost chiar ultimul săritor, Tom Hilde, cel care a câştigat şi sesiunea de calificări. Norvegianul a reuşit cea mai lungă săritură a primei manşe, 138 de metri, pentru care a primit cu circa 2,5 puncte mai mult decât marele favorit al publicului, dar şi al specialiştilor.

În pauza dintre cele două manşe organizatorii au decis ridicarea barei de start cu o poziţie, măsură menită a creşte spectaculozitatea concursului şi care a dat naştere multor speranţe că se va încerca egalarea sau chiar depăşirea recordului trambulinei, de 143 de metri.

După câteva sărituri de început mai modeste, lungimea acestora a început să crească, iar austriacul Martin Koch a declanşat o adevărată nebunie în tribune, reuşind cea mai lungă săritură a concursului – 140,5 metri, la doar doi metri şi jumătate de recordul trambulinei. Deşi mai erau doar 5 săritori până la închiderea etapei şi a celei de-a 59-a ediţii a Turneului celor 4 Trambuline, organizatorii s-au speriat de lungimea săriturii lui Martin Koch şi au luat o decizie mai puţin apreciată de public, însă care a vizat siguranţa sportivilor, aceea de a coborî bara de start nu cu una, ci cu două poziţii!

Chiar şi în aceste condiţii, Simon Ammann a sărit 140 de metri, iar Andreas Kofler 139,5, succedându-se în fruntea clasamentului etapei. Thomas Morgenstern, penultimul în manşa secundă, cu un avans uriaş în clasamentul general în faţa lui Ammann, nu a dorit să rişte nimic şi deşi şi-a dorit foarte mult să încheie turneul şi cu o victorie de etapă a sărit doar 135 de metri, suficienţi doar pentru a deveni lider al clasamentului provizoriu, cu un singur săritor rămas în concurs – Tom Hilde.

Norvegianul nu a avut nici el o săritură fantastică (132 de metri), însă aceasta a fost suficientă pentru o foarte preţioasă victorie de etapă, care l-a propulsat până pe podiumul final al turneului şi i-a adus şi 100 de puncte în clasamentul Cupei Mondiale.

Acest succes norvegian nu a reuşit însă să umbrească victoria marelui câştigător, Thomas Morgenstern, care şi-a trecut în palmares singurul trofeu major care îi lipsea – Turneul celor 4 Trambuline. Simon Ammann, cvadruplu campion olimpic şi câştigător al Cupei Mondiale, a trebuit să se consoleze cu locul secund, ultimul loc pe podiumul general  revenindu-i, aşa cum menţionam şi mai sus, norvegianului Tom Hilde.

Pe 4 şi 5 în clasamentul turneului s-au clasat alţi 2 reprezentanţi ai Austriei, Manuel Fettner şi Martin Koch. Fostul câştigător al turneului Adam Malysz a căzut în final pe locul al şaselea, evoluţia modestă de la Bischofshofen costându-l locul pe podium. Matti Hautamaeki, un săritor cu un început de sezon foarte bun, a terminat această ediţie a competiţiei al şaptelea, locurile 8 şi 9 revenind câştigătorilor ultimelor 2 ediţii ale Turneului celor 4 Trambuline, ambii austrieci – Andreas Kofler şi Wolfgang Loitzl. Ultimul loc în Top 10 i-a revenit unui alt fost câştigător al turneului – Anders Jacobsen din Norvegia.

Clasament final Turneul celor 4 Trambuline
1.    Thomas Morgenstern 958,8 p
2.    Simon Ammann 928,4 p
3.    Tom Hilde 895 p
4.    Manuel Fettner 882,4 p
5.    Martin Koch 880,6 p

Clasament Bischofshofen, 06.01.2011
1.    Tom Hilde 278,7 p (138 m şi 132 m)
2.    Thomas Morgenstern 277,1 p (136 m şi 135 m)
3.    Andreas Kofler 275,3 p (131,5 m şi 139,5)
4.    Simon Ammann 274,0 p (133 m şi 140 m)
5.    Martin Koch 264,5 p (131,5 m şi 140,5 m)

Sursa foto http://berkutschi.com

 

Galerie imagini

Thomas Morgenstern

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie detaşată pentru Martin Koch în etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câştigat detaşat etapa individuală de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reuşind cele mai lungi sărituri din concurs (214 şi 210,5 metri), cu care a câştigat ambele manşe...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch câştigă la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a obţinut cea de-a doua victorie din carieră la Klingenthal, profitând de evoluţia ratată din manşa secundă a deţinătorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai puţin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole