Turneul celor 4 Trambuline - Morgenstern, start lansat la Oberstdorf

Sporturi de iarna - Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / Data: 29 Dec. 2010
Foto www.thomasmorgenstern.com/

Austriacul Thomas Morgenstern a câ┼čtigat prima etap─â a Turneului celor 4 Trambuline, care s-a disputat ast─âzi în Germania, la Oberstdorf. Victoria liderului la zi în Cupa Mondial─â a fost indubitabil─â, Morgenstern reu┼čind cele mai valoroase s─ârituri în ambele man┼če (131,5 m ┼či 138 m), pentru care a primit 289,6 puncte, cu peste 16 mai mult decât punctajul cumulat ob┼úinut de finlandezul Matti Hautamaeki, al doilea clasat. Ultima treapt─â a podiumului a revenit unui alt austriac, Manuel Fettner, care a ob┼úinut cu 25 de puncte mai pu┼úin decât câ┼čtig─âtorul. Fettner a fost singurul s─âritor, exceptându-l pe înving─âtor, care a avut ambele s─ârituri de cel pu┼úin 130 de metri.

Prima man┼č─â a fost marcat─â de condi┼úiile meteorologice nefavorabile, care au pus sub semnul întreb─ârii chiar desf─â┼čurarea concursului. Cea┼úa din ce în ce mai dens─â, vântul care a început s─â sufle din lateral ┼či ploaia au afectat lungimea s─âriturilor ┼či i-au determinat pe organizatori s─â întrerup─â prima man┼č─â înaintea ultimelor 10 perechi de s─âritori. Pân─â în acel moment se înregistrase o singur─â s─âritur─â de 130 de metri, cea a lui Manuel Fettner, majoritatea fiind îns─â mult mai modeste, în jurul a 115 metri. Dup─â 10-15 minute competi┼úia fost reluat─â, îns─â nici de aceast─â dat─â s─âriturile nu s-au apropiat de nivelul celor din sesiunea de calific─âri sau din antrenamente, chiar dac─â au fost, în general, mai bune decât cele reu┼čite de primii 30 de concuren┼úi.

Germanul Felix Schoft, care a avut cea mai lung─â s─âritur─â în calific─âri (138 de metri) a reu┼čit în prima man┼č─â doar 113 metri, calificându-se cu noroc, în timp ce Ville Larinto, câ┼čtig─âtorul sesiunii de calific─âri, a dezam─âgit total, nereu┼čind nici m─âcar s─â se califice în man┼ča secund─â. Tot la capitolul dezam─âgiri pot fi trecu┼úi ┼či Martin Schmitt, care a câ┼čtigat duelul cu slovenul Jurij Tepes dup─â ce a s─ârit doar 111,5 metri, ┼či Adam Malysz, care cu doar 115 metri a fost unul dintre noroco┼čii învin┼či, fiind surclasat de adversarul direct, Thomas Morgenstern.

Unul dintre cele mai interesante dueluri a fost cel dintre germanul de 19 ani Pascal Bodmer ┼či bulgarul de 17 ani Vladimir Zografski, câ┼čtigat clar de s─âritorul din Balcani. Cehul Jakub Janda ┼či norvegianul Anders Bardal au ob┼úinut rezultate identice în prima man┼č─â (119 metri ┼či 107,3 puncte) ┼či s-au calificat împreun─â în man┼ča secund─â, la startul c─âreia au luat parte astfel 31 de s─âritori, cu unul mai mult decât în mod normal. Norvegienii au avut o comportare sub a┼čtept─âri, nereu┼čind nicio clasare în Top 10 dup─â prima man┼č─â, în timp ce austriecii au str─âlucit din nou, ocupând primele 4 pozi┼úii ale clasamentului provizoriu.

În man┼ča secund─â, în care problemele meteorologice au disp─ârut aproape în totalitate, fo┼čtii câ┼čtig─âtori ai turneului Jacobsen, Ahonen, Malysz ┼či Janda au intrat foarte devreme pe trambulin─â, nefiind clasa┼úi între primii 20. Malysz a avut o tres─ârire de orgoliu, reu┼čind o a doua s─âritur─â mult mai valoroas─â (131,5 metri) decât în prima man┼č─â, cu care a fost foarte aproape de a intra în Top 10 (a terminat al unsprezecelea). Jacobsen a câ┼čtigat ┼či el 3 locuri, în timp ce Ahonen ┼či Janda au avut presta┼úii mult mai slabe, ocupând ultimele dou─â locuri ale clasamentului cumulat.

Martin Koch (132,5 m), Simon Ammann (134,5 m) ┼či Matti Hautamaeki (137,5 m) au trecut pe rând în fruntea clasamentului provizoriu, s─âriturile lor foarte bune punând o presiune mare pe primii 4 clasa┼úi, to┼úi din Austria, ┼či emi┼úând preten┼úii la podium. Wolfgang Loitzl, câ┼čtig─âtorul de acum 2 ani al turneului, ┼či Andreas Kofler, campionul en titre, nu au rezistat presiunii ┼či au avut s─ârituri modeste pentru o clasare în primii 3, pierzând puncte foarte pre┼úioase ┼či c─âzând în final pe pozi┼úiile a 9-a (Loitzl) ┼či a 5-a (Kofler). Pentru Kofler, al doilea la finalul primei man┼če, c─âderea pe 5 a fost cu atât mai dureroas─â cu cât este implicat cu ┼čanse reale în lupta pentru pieptarul galben, fiind al doilea în clasamentul general.

Manuel Fettner nu a reu┼čit s─â bat─â punctajul lui Matti Hautamaeki, pe care a doua s─âritur─â, de 137,5 metri, l-a propulsat pe primul loc cu un singur s─âritor r─âmas în concurs, Morgenstern, îns─â ┼či-a asigurat ultima treapt─â a podiumului ┼či 60 de puncte în clasamentul Cupei Mondiale, cu care urc─â puternic pân─â în apropierea Top 10.

În ceea ce-l prive┼čte pe Morgenstern, acesta a avut din nou cea mai lung─â s─âritur─â a man┼čei ┼či a concursului (138 de puncte), cu care a reu┼čit s─â profite din plin de evolu┼úia inconstant─â a principalului s─âu rival din Turneul celor 4 Trambuline, dar ┼či din Cupa Mondial─â, Andreas Kofler. Gra┼úie acestei victorii concludente, “Morgi” ia o op┼úiune serioas─â pentru câ┼čtigarea unuia dintre pu┼úinele trofee de prestigiu care îi lipse┼čte (în palmaresul s─âu reg─âsindu-se deja medalia olimpic─â de aur ┼či câ┼čtigarea Cupei Mondiale).

Cea de-a doua etap─â a Turneului celor 4 Trambuline este programat─â tot în Germania, la Garmisch-Partenkirchen, exact la trecerea dintre ani (în zilele de 31 decembrie 2010 ┼či 1 ianuarie 2011).

Rezultate Oberstdorf, 29.12.2010

1.    Thomas Morgenstern 289,6 p
2.    Matti Hautamaeki 273,1 p
3.    Manuel Fettner 264 p
4.    Simon Ammann 259,6 p
5.    Andreas Kofler 259 p
6.    Severin Freund 258,7 p
7.    Martin Koch 254,1 p
8.    Michael Neumayer 254 p
9.    Wolfgang Loitzl 248,8 p
10.    Tom Hilde 246,6 p

 

 

Galerie imagini

Foto www.thomasmorgenstern.com/

Articole din aceeasi categorie

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 05 Feb. 2011

Victorie deta┼čat─â pentru Martin Koch ├«n etapa de zbor cu schiurile de la Oberstdorf

Martin Koch

Austriacul Martin Koch a câ┼čtigat deta┼čat etapa individual─â de zbor cu schiurile de la Oberstdorf (Germania), reu┼čind cele mai lungi s─ârituri din concurs (214 ┼či 210,5 metri), cu care a câ┼čtigat ambele man┼če...  

Sporturi de iarna / Ski Jumping / Autor: Cristian - George Iscru / 03 Feb. 2011

Kamil Stoch c├ó┼čtig─â la Klingenthal

Kamil Stoch, la a doua victorie a carierei

Polonezul Kamil Stoch a ob┼úinut cea de-a doua victorie din carier─â la Klingenthal, profitând de evolu┼úia ratat─â din man┼ča secund─â a de┼úin─âtorului recordului trambulinei, germanul Michael Uhrmann. Cu un total de 264,6 puncte, Stoch s-a impus cu mai pu┼úin de un punct...

Pag. 1 din 11 | 2 art./pag. | Total 22 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole