Pas hotărât spre semifinale. România - Muntenegru 23-21

Handbal feminin - Campionatul European / Data: 14 Dec. 2010
Melinda Geiger
Foto www.ehf-euro.com

Echipa naţională de handbal feminin a făcut un pas mare spre semifinale, învingând cu 23-21 incomoda echipă a Muntenegrului. România acumulează 6 puncte şi se pregăteşte pentru o luptă pe viaţă şi pe moarte joi, cu rivala istorică Rusia. În cazul în care Spania reuşeşte în această seară un egal sau chiar o victorie nesperată împotriva Rusiei, tricolorele sunt calificate în semifinale, indiferent de rezultatul meciului de joi.

Prima parte a jocului a stat sub semnul echilibrului, naţionala noastră fiind ţinută în joc de paradele extraordinare ale Talidei Tolnai şi de golurile Cristinei Neagu, care a tranşat în favoarea sa duelul de la distanţă cu Bojana Popovici. De cealaltă parte, Muntenegru a infirmat imaginea de echipă care stă într-o jucătoare (Popovic), compensând prin nume mai puţin cunoscute neutralizarea supervedetei sârbe.

După ce golurile Cristinei Neagu ne-au ajutat să egalăm şi apoi să preluăm conducerea pentru prima dată la diferenţă de două goluri (6-4), Muntenegru a avut o tresărire de orgoliu, amintindu-ne de echipa care a învins Rusia după ce fusese condusă şi la 8 goluri diferenţă. Bojana Popovici şi compania înscriu 5 goluri fără a mai primi vreunul, profitând şi de eliminarea lui Paraschiv, şi scorul devine periculos pentru echilibrul mental al jucătoarelor noastre (6-9). Radu Voina intervine la timp, cerând time-out, care se dovedeşte de bun augur, Melinda Geiger şi Oana Manea asumându-şi responsabilitatea şuturilor la poartă şi a revenirii în joc (11-11). Aruncările de pe extremă ale Melindei îi oferă o gură de oxigen Cristinei Neagu, care încheie repriza cu două goluri de moral, pentru un avantaj minim la pauză (13-12).

La reluare, apărarea condusă de Mica Brădeanu şi Mihaela Tivadar funcţionează foarte bine, iar Talida Tolnai oferă siguranţă şi încredere echipei. Talida a reuşit o nouă partidă de vis, având un procentaj de peste 50% a aruncărilor parate, inclusiv câteva de la 7 metri (chiar şi în faţa multiplei câştigătoare a Ligii Campionilor, Bojana Popovici). Pe acest fond, al defensivei de fier, scorul urcă rapid la 19-13 în favoarea României, înregistrându-se cea mai mare diferenţă dintre cele 2 echipe în această partidă.

Antrenorul Muntenegrului este forţat să ceară time-out, iar ex-iugoslavele, renumite pentru ardoarea şi spiritul de sacrificiu cu care luptă până la sfârşit recuperează încet, dar sigur. Aproape după fiecare gol al nostru urmează două ale adversarelor, astfel încât cu aproximativ 5 minute înainte de final scorul devine 22-20, şi adrenalina ne invadează parcă toate celulele. Trebuie să rezistăm, cu orice preţ, pentru două puncte uriaşe. Şi rezistăm. Talida Tolnai îşi face încă o dată datoria, muntenegrencele se precipită şi nu găsesc calea spre gol, iar Roxana Han înscrie pe contraatac golul care aduce liniştea. Ultimul gol aparţine Muntenegrului, însă meciul era jucat.

Un 23-21 muncit, din care ne alegem cu 2 puncte indispensabile pentru a spera la medalii şi cu revanşa unui mare portar, Talida Tolnai. O victorie care reuşeşte să mai panseze puţin din orgoliul naţional şifonat serios de contraperformanţele fotbalului şi care ne face să visăm din nou, după 2005, la medalii.

Să ţinem pumnii Spaniei, un egal sau un succes al ibericelor făcându-ne fericiţi cu 2 zile mai devreme şi scutindu-ne de emoţiile inerente unei întâlniri cu un adversar de calibrul Rusiei.

 

 

Galerie imagini

Melinda Geiger
Foto www.ehf-euro.com

Articole din aceeasi categorie

Handbal feminin / Campionatul European / 19 Dec. 2010

Norvegia - Suedia 25:20, în finala C.E. de handbal feminin 2010

Foto www.ehf-euro.com

Norvegia a câştigat cel de-al cincilea titlu european, după ce a învins în finală marea surpriză a turneului, Suedia, scor 25:20 (10:11).

Handbal feminin / Campionatul European / 19 Dec. 2010

România - Danemarca 16:15. Prima medalie europeană din istorie pentru handbalul feminin românesc

Foto www.ehf-euro.com

România a cucerit prima medalie din istorie la Campionatul European de handbal feminin, după o luptă extraordinară împotriva Danemarcei, scor 16:15. Totodată, handbalistele tricolore au obţinut calificarea directă la Campionatul Mondial din 2011, din Brazilia.

Pag. 1 din 15 | 2 art./pag. | Total 29 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole