Din nou despre polo. Un vis frumos ┼či poate nemeritat..

Polo - Echipa naţională / Data: 06 Oct. 2010

Spania - medalie de aur la Jocurile Olimpice (1996), medalii de aur (1998, 2001), argint (1991, 2004, 2009) ┼či bronz (2007) la Campionatul Mondial, medalie de argint la Campionatul European (1991)

Italia - medalii de aur la Jocurile Olimpice (1948, 1960, 1992), medalii de aur la Campionatul Mondial (1978, 1994), medalii de aur la Campionatul European (1947, 1993, 1995)

Croa┼úia (stat independent din 1991) - medalie de argint la Jocurile Olimpice (1996), medalii de aur (2007) ┼či bronz (2009) la Campionatul Mondial, medalii de argint la Campionatul European (1999, 2003)

Muntenegru (stat independent din 2006) - medalie de aur la Campionatul European (2008), semifinalist─â la Jocurile Olimpice din 2008

Acestor medalii li se adaug─â o salb─â impresionant─â de medalii ob┼úinute de statele mai sus - men┼úionate la competi┼úiile de juniori ┼či tineret, care denot─â aten┼úia fa┼ú─â de viitor, ┼či un mare num─âr de trofee în competi┼úiile europene intercluburi, care demonstreaz─â for┼úa campionatelor interne. Un alt aspect, deloc de neglijat, este acela al infrastructurii polo-ului pe ap─â (în primul rând existen┼úa unor bazine la cel mai înalt nivel) ┼či al situa┼úiei materiale a sportivilor, capitole la care rivalele României din grupa A exceleaz─â ┼či de aceast─â dat─â.

┼×tiu, ve┼úi spune c─â nu joac─â medaliile, îns─â tot voi preciza c─â România nu a ob┼úinut nicio medalie la Jocurile Olimpice, Campionatul Mondial sau Campionatul European, cele mai valoroase rezultate fiind locul 4 la Olimpiada de la Montreal,  locul 4 la Campionatul European (1993, 2006) ┼či locul 5 la Campionatul Mondial. Nu ne putem compara sub nicio form─â cu cele 4 mari puteri în polo nici la capitolul de polo juvenil sau al performan┼úelor echipelor de club. În ceea ce prive┼čte partea financiar─â, s─â men┼úion─âm doar c─â sportivii români au fost premia┼úi oficial cu 1000 de lei (aproximativ 230 de euro) pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2011, sum─â suplimentat─â ulterior, în urma nemul┼úumirilor poloi┼čtilor, cu înc─â 1000 de lei.

La capitolul infrastructur─â, s─â spunem c─â cele 4 mari cluburi din Bucure┼čti (Rapid, Dinamo, Steaua ┼či Sportul Studen┼úesc - adic─â jum─âtate din cele 8 echipe ale campionatului) se zbat într-o s─âr─âcie lucie ┼či nu dispun nici m─âcar de un bazin propice sportului de performan┼ú─â, Capitala remarcându-se prin campania sistematic─â de distrugere a bazelor sportive, pe fondul unei corup┼úii ┼či sl─âbiciuni ale autorit─â┼úilor ┼či al unei explozii imobiliare.

Dinamo, Rapid ┼či Steaua, care de┼úin împreun─â circa trei sferturi din trofeele interne, se remarc─â printr-un declin accentuat, spectrul desfiin┼ú─ârii profilându-se amenin┼ú─âtor. Nici în ┼úar─â lucrurile nu stau cu mult mai bine, existând un singur bazin de polo care poate oferi condi┼úii la nivel înalt - cel din Oradea. În ce prive┼čte cele 8 echipe ale campionatului ┼či ora┼čele în care se practic─â acest sport foarte frumos, sunt cam acelea┼či de vreo jum─âtate de secol…

Faptul c─â într-o astfel de companie select─â (Italia, Croa┼úia, Muntenegru, Spania) ┼či în ciuda handicapului aproape insurmontabil în ceea ce prive┼čte condi┼úiile de preg─âtire, valoarea campionatului intern, aria de selec┼úie ┼či motivarea financiar─â,  tricolorii ne-au oferit partide foarte frumoase ┼či speran┼úe chiar la o medalie, luptând cu ┼čanse reale pân─â în ultimele clipe ale meciurilor din grupe, denot─â valoarea acestei echipe ┼či a b─âncii tehnice conduse de Kovacs Istvan. Dac─â pentru Cosmin Radu, Andrei Iosep, Drago┼č Stoenescu, Andrei Bu┼čil─â ┼či colegii lor de genera┼úie, care cu mai mult sprijin ┼či cu asigurarea unor condi┼úii decente ar fi putut ob┼úine mult mai mult, Campionatul Mondial din 2011 poate fi cântecul de leb─âd─â, Federa┼úia Român─â de Polo pe Ap─â ┼či institu┼úiile cu atribu┼úii în domeniul sportului nu au voie s─â mai iroseasc─â talentul tinerilor care vin puternic din spate, reprezentând viitorul acestui sport: Andrei Cre┼úu (21 de ani), Adrian Enescu (20 de ani), Tiberiu Negrean (22 de ani), Dimitri Goan┼ú─â (23 de ani), Mihnea Chioveanu (23 de ani) ┼či al┼úii, la fel de valoro┼či.

Nu glorific locul al ┼čaptelea sau ratarea calific─ârii ,,la musta┼ú─â” în sferturile de final─â, îns─â analizând toate aspectele relevante ,,sine ira et studio” cred c─â echipa na┼úional─â de polo merit─â aprecierea tuturor ┼či o sus┼úinere ┼či mediatizare sporite. Deocamdat─â, s-a dovedit c─â visul  unei medalii, vorba cronicarului, ,,ar fi fost prea frumos”…

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Polo / Echipa naţională / 23 Feb. 2011

România - Rusia 11-8, în preliminariile Ligii Mondiale

România a învins Rusia cu 11-8 (1-0, 3-2, 1-3, 6-3), în cea de-a patra etap─â a preliminariilor Ligii Mondiale la polo pe ap─â. Partida s-a disputat mar┼úi, 22 februarie 2011, la Oradea. Pentru tricolori au înscris Cosmin Radu (4), Matei (3), Negrean, Georgescu, Iosep ┼či ...  

Polo / Echipa naţională / 26 Ian. 2011

România - Turcia 10-4, în preliminariile Ligii Mondiale

România a învins pe teren propriu Turcia cu 10-4 (5-2, 0-1, 4-1, 1-0), în cea de-a treia partid─â din preliminariile Ligii Mondiale de polo pe ap─â. A fost primul meci disputat de na┼úionala de polo la Izvorani (Ilfov), în ultimii ani partidele primei reprezentative fiind g─âzduite de Oradea.

Pag. 1 din 4 | 2 art./pag. | Total 8 art.
1234

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole