Dinamo Bucureşti – Rapid Bucureşti. Statisticile unui derby

Fotbal - Liga I / Data: 13 Aug. 2010

 

 

Pe 15 august, Dinamo şi Rapid vor disputa meciul direct cu numărul 103 în campionat. Pe lângă caracterul de derby (meci disputat între două echipe din aceeaşi localitate), care conferă o încărcătură specială fiecărei partide, tradiţia, forţa, suporterii şi performanţele celor două echipe transformă această întâlnire într-una dintre cele mai importante ale campionatului românesc de fotbal, la scara întregii sale istorii.

Pentru început, remarcăm că Dinamo se află în avantaj: din cele 102 partide jucate, a câştigat 45, la egalitate s-au terminat 20, iar Rapidul a câştigat 37. Golaverajul este favorabil tot dinamoviştilor, scor 177 – 151. Cele mai întâlnite scoruri au fost 2 – 0 (de 16 ori), 2 – 1 (de 15 ori) şi   1 – 0 (de 13 ori).

Din cele 51 de partide jucate pe teren propriu, Dinamo a câştigat 26, a remizat de 10 ori şi a pierdut 15. Aceste meciuri s-au remarcat prin spectaculozitate şi numărul mare de goluri marcate, 165 (rezultând o medie de 3,23 goluri/meci), golaverajul fiind favorabil echipei din Ştefan cel Mare (97 – 68). Dinamo a reuşit să înscrie cel puţin un gol în 39 de partide, în timp ce, surprinzător, Rapidul conduce la acest capitol, făcând acelaşi lucru în 40 de partide! De altfel, doar în două din cele 51 de meciuri s-a înregistrat scorul de 0 – 0, existând astfel toate premisele (măcar din punct de vedere statistic) pentru un spectacol reuşit, căruia să nu îi lipsească sarea şi piperul atât de căutate pe un stadion – golurile.

Să mai consemnăm şi cea mai categorică victorie dinamovistă, un 6 – 0 în septembrie 1988, pe vremea când Rapidul ducea o luptă inegală atât cu cele două mari rivale, Dinamo şi Steaua, cât şi cu un mecanism de stat omnipotent, în încercarea de a îşi salva istoria şi identitatea. De altfel, la sfârşitul acelui sezon, alb-vişiniii au retrogradat pentru a cincea (şi ultima oară) în Divizia B.

Următoarea victorie notabilă a lui Dinamo s-a înregistrat în sezonul 1951, un 5 – 1, aceasta fiind şi prima victorie acasă împotriva Rapidului din istoria clubului. În toate celelalte victorii dinamoviste, diferenţa a fost de maxim 3 goluri.

Cea mai importantă victorie giuleşteană în deplasare a fost un 5 – 3 în sezonul 1950, diferenţe de 2 goluri în favoarea Rapidului consemnându-se de încă 6 ori.

Pe terenul alb-vişiniilor, Rapid conduce cu 22 de victorii faţă de 19 ale dinamoviştilor, 10 dispute încheindu-se indecis. Golaverajul le este favorabil feroviarilor, 83 – 80. Cea mai categorică victorie rapidistă datează din aprilie 2000, un   4 – 0 urmărit de eternii rivali Mircea Lucescu (Rapid) şi Cornel Dinu (Dinamo) de pe băncile tehnice ale celor două echipe, meci în care totuşi antrenorul dinamovist, din motive de neînţeles pentru un meci de asemenea calibru, nu a trimis în teren cea mai buna formulă de echipă pe care o avea la dispoziţie.

De cealaltă parte, Dinamo a obţinut cea mai importantă victorie în deplasare în iunie 1989, un  6 – 2 împotriva unui Rapid care se pregătea să circule din nou pe liniile secundare ale campionatului, în pofida volumului de dragoste vişinie a lui Fănuş Neagu (,,Rapidul nu opreşte în gările mici”). Cealaltă mare victorie dinamovistă (şi ultima la această diferenţă, de 4 goluri) datează din toamna anului 1957, un 4 – 0 împotriva unei echipe în care celebrul atacant rapidist Fănică Filote îşi cânta ultimul cântec de lebădă. Ca o ironie, dacă în 2000 doi dinamovişti pur-sânge se înfruntau în ceea ce avea să devină cea mai clară victorie a Rapidului din întreaga sa istorie împotriva rivalilor alb-roşii (4 – 0), la meciul din 1957, câştigat de dinamovişti cu acelaşi scor, antrenorul lui Dinamo era cea mai mare glorie a Rapidului din toate timpurile, „minunea blondă” – Iuliu (Gyula) Barátky. De altfel, această relaţie foarte ciudată dintre cele două echipe – având în vedere rivalitatea ireconciliabilă dintre suporteri – manifestată în primul rând în mutările de antrenori şi jucători sau alegerile diferite în cadrul familiei a cunoscut foarte multe episoade, cele mai celebre fiind, desigur, cele ale lui Barátky, ale familiei Lucescu (Mircea şi Răzvan, cu rezultatele binecunoscute) şi ale familiei Lupescu (tatăl, Culae, la Rapid, iar fiul Ionuţ la Dinamo), exemplele fiind însă de ordinul zecilor (dintre cele mai recente – Vlădoiu, Sabău, Bolohan, Rednic, Andone, Bratu, Zicu, Grigorie).

Pe teren propriu, Rapidul a înscris în 42 de partide, în timp de Dinamo a reuşit acest lucru doar în 34. Coroborând aceste cifre cu cele referitoare la disputele de pe terenul dinamovist, reiese că Rapidul a înscris în 82 din cele 102 meciuri directe, iar Dinamo doar în 73, deci cu 9 mai puţin. Golaverajul general este însă clar în favoarea dinamoviştilor, 177 – 151, ceea ce denotă că Dinamo s-a impus, în general, relativ categoric, în timp ce Rapid a obţinut mai mult victorii la limită, de mare luptă. Pentru cele 82 de meciuri în care au înscris, rapidiştii au avut o medie de 1,84 goluri, în timp ce Dinamo, pentru cele 73 de partide aferente, are o medie foarte bună de 2,42 goluri/meci.

În fine, referitor la disputele din campionat, se impun câteva observaţii foarte interesante privind aceste meciuri în contextul istoriei primei ligi şi al meciurilor directe pe care cei doi subiecţi ai materialului de faţă le-au susţinut cu toate celelalte echipe din campionat.

Astfel, constatăm cu oarecare surprindere că Rapidul este echipa care i-a administrat lui Dinamo cele mai multe înfrângeri în campionat – 37, acasă şi în deplasare, din întreaga sa istorie. În acest clasament, echipa giuleşteană este urmată de Steaua Bucureşti, care a obţinut în campionat 34 de victorii împotriva dinamoviştilor. Însă, în timp ce Rapidul a câştigat 37 de meciuri din 102, adică 36,27% din total, Steaua a câştigat cu 3 mai puţine (34) dintr-un număr de meciuri sensibil mai mare, 122, având un procentaj al victoriilor de doar 27,86%.

De asemenea, Rapidul conduce şi într-un clasament al victoriilor obţinute pe arena lui Dinamo, 15, faţă de cele numai 13 obţinute de Steaua, dar şi în clasamentul celor mai multe victorii împotriva dinamoviştilor pe teren propriu (pe arena feroviarilor dinamoviştii au fost învinşi de 22 de ori din 51 de partide, în timp ce pe terenul Stelei au pierdut de 21 de ori dintr-un număr de 61 de partide; în acest clasament merită să fie menţionată şi Universitatea Craiova, care a învins acasă pe Dinamo de 20 de ori din 45 de partide).

Dinamo deţine, în contrapartidă, recordul numărului de victorii împotriva Rapidului, 45, urmată de Steaua cu 41. Dinamo mai deţine şi recordul de meciuri câştigate în fieful feroviar, 19, la egalitate cu Steaua, însă este devansată de Universitatea Craiova în ceea ce priveşte numărul de victorii pe teren propriu împotriva Rapidului (oltenii au câştigat 27 din cele 37 de partide jucate în Bănie, în timp ce Dinamo, din 51 de meciuri, a câştigat doar 26; Steaua are un procentaj şi mai slab la acest capitol, 22 de victorii din 52 de meciuri pe teren propriu împotriva Rapidului).

În Cupa României, cele două echipe s-au întâlnit de 8 ori, fiecare câştigând de câte 4 ori, golaveraj general 18 – 15 pentru Dinamo.  De 2 ori meciul direct a reprezentat şi finala Cupei, una fiind câştigată de Dinamo, în 1968, şi una de Rapid, în 2002.

În Supercupa României, Rapid a câştigat de fiecare dată în faţa lui Dinamo

2-1 în 2002, 1 – 0 în 2003  şi  7-6 (după penalty-uri) în 2007.

 

 

Galerie imagini

Articole din aceeasi categorie

Fotbal / Liga I / Autor: Florentin Nica / 13 Mar. 2011

Dinamo – Rapid 0-0. Egal chinuit

Cel mai aşteptat meci al etapei a XXI-a a Ligii I s-a dovedit a fi de fapt unul de duzină. Poate doar ciocnirea violentă de la mijlocul primei părţi a jocului dintre Oscar Rubio şi Mihai Roman şi şutul lui Alexe ce a zguduit transversala porţii apărate de Coman să mai dea culoare...  

Fotbal / Liga I / 06 Dec. 2010

FC Vaslui - Rapid 1:1 (1:0). Derby indecis

FC Vaslui şi Rapid Bucureşti au remizat în cea mai interesantă partidă a etapei a XVIII-lea, scor 1:1, alimentând şi mai mult speranţele Oţelului Galaţi pentru un nou miracol în Liga I. Pe un teren şi o vreme improprii unui spectacol sportiv, cele două formaţii au suferit pentru a obţine un punct care nu le ajută foarte mult

Pag. 1 din 28 | 2 art./pag. | Total 56 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole