Omul-spectacol

sport101.ro - Tableta de BASCHET / Autor: Dumitru Virgil Darie / Data: 20 Ian. 2011
Steve Nash

Dac─â în majoritatea sporturilor atragerea juc─âtorilor de valoare prin oferte astronomice este posibil─â, regulamentele NBA restric┼úioneaz─â clar aceast─â practic─â. Mai precis fiecare echip─â are o limit─â de salarii, care poate fi dep─â┼čit─â doar în condi┼úii foarte drastice din punct de vedere financiar. În sezonul 2010-2011 limita sumei totale a salariilor pl─âtite de cluburile din NBA este de 58,044 milioane de dolari. Întrucât criza a afectat toate domeniile, inclusiv sportul, contractele juc─âtorilor reprezint─â una din cele mai importante roti┼úe ce fac posibil─â func┼úionarea mecanismului ce pune în mi┼čcare o echip─â performant─â.

Un club ofer─â unui juc─âtor un contract ┼úinând seama de  valoarea ┼či poten┼úialul s─âu. Ca orice afacere un contract poate fi profitabil sau neinspirat. Conduc─âtorii cluburilor se confrunt─â cu situa┼úii delicate atunci când un juc─âtor foarte bun ┼či  trecut de prima tinere┼úe se apropie de expirarea contractului. Dou─â op┼úiuni se întrev─âd: 1) prelungirea contractului ┼či, implicit, asumarea riscurilor ce deriv─â din vârsta înaintat─â (accident─âri de lung─â durat─â, limitarea num─ârului de minute jucate, neimplicarea în viitor a juc─âtorului într-un schimb de juc─âtor); 2) cedarea juc─âtorului la o alt─â echip─â în schimbul unor juc─âtori dac─â nu la fel de buni, m─âcar mai tineri ┼či de perspectiv─â.

Steve Nash, conduc─âtorul de joc al lui Phoenix Suns, continu─â s─â dirijeze  jocul echipei a┼ča cum pu┼úini ar reu┼či s─â o fac─â la vârsta sa (37 de ani în februarie). În ultimii ani s-a plasat constant printre cei mai buni pasatori din lig─â, fiind elementul definitoriu al stilului eminamente ofensiv al echipei. E o adev─ârat─â pl─âcere s─â urm─âre┼čti o forma┼úie care are drept unic scop s─â înscrie mai multe puncte decât adversarul.

Constan┼úa ┼či precizia juc─âtorului canadian sunt reflectate de statisticile carierei sale. S─â fii în top 10 la media de pase decisive pe meci în istoria NBA nu e la îndemâna oricui. S─âpt─âmâna trecut─â a reu┼čit s─â preia, deocamdat─â temporar, prima pozi┼úie în clasamentul celor mai buni arunc─âtori de la linia de libere. Dincolo de toate, cele dou─â titluri de MVP arat─â progresul pe care e capabil s─â-l genereze. Posesor al unui talent impresionant, Steve Nash ┼či-a rezervat un loc în Hall of Fame înc─â de pe acum.

 

 

Galerie imagini

Steve Nash

Articole din aceeasi categorie

sport101.ro / Tableta de BASCHET / Autor: Dumitru Virgil Darie / 15 Mar. 2011

Întoarcerea taurilor

În deschiderea meciului cu Utah de s─âpt─âmâna trecut─â, Chicago a celebrat împlinirea a 20 de ani de la câ┼čtigarea primului titlu de campioan─â NBA. Au spus câteva cuvinte pentru fani doi dintre juc─âtorii de baz─â de atunci: Michael Jordan ┼či Scottie Pippen. De┼či...

sport101.ro / Tableta de BASCHET / Autor: Dumitru Virgil Darie / 02 Mar. 2011

Pistoane uzate

All-Star Game-ul a fost prilejul ideal s─â observ c─â anumite lucruri nu pot fi schimbate. La jum─âtatea primului sfert intrau pentru prima dat─â pe teren cei patru juc─âtori ai lui Boston selec┼úiona┼úi s─â joace în acea partid─â, Garnett, Pierce, Allen ┼či Rando. Antipatia fanilor...

Pag. 1 din 7 | 2 art./pag. | Total 14 art.

tableta de fotbal

tableta de tenis

tableta de tenis

tableta de ciclism

Cele mai noi articole